Nuggetsy z „kurczaka” w kukurydzianej panierce

Wegetariańskie nuggetsy w kukurydzianej panierce

porcja 2 porcje
Czas trwania 30 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet FILECIKI ROŚLINNE
1 opakowanie chipsów kukurydzianych typu nachos
1/2 szklanki bułki tartej
2 średnie jajka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka mielonej cebuli (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Trochę pieprzu cayenne do smaku
Trochę soli
Trochę ulubionego oleju do smażenia
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Wegetariańskie nuggetsy w kukurydzianej panierce

Nuggetsy to niezawodna przekąska do meczu lub filmu - przygotuj je na wspólny wieczór przed ekranem. Nuggetsy z "kurczaka" w kukurydzianej panierce smakują tak, jak te w znanych amerykańskich fast foodowych restauracjach. Wystarczy 30 minut i Fileciki Roślinne od Garden Gourmet, by wyczarować w kuchni półmisek chrupiących, bezmięsnych kąsków, które smakują jak oryginalne nuggetsy. Propozycję panierki możesz potraktować jako inspirację i pole do własnych eksperymentów. Z powodzeniem możesz wykorzystać inne przyprawy i tworzyć własne kompozycje smaków. Do nuggetsów najlepiej pasuje sos czosnkowy, choć w lżejszej wersji, sprawdzi się też np. paprykowo-pomidorowa salsa.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj składniki do panierki

Nachosy zmiksuj z bułką tartą w malakserze lub przy pomocy blendera. Następnie jajka wbij do miseczki i dokładnie wymieszaj widelcem, aż do powstania jednolitej barwy. Do osobnej miseczki wsyp mąkę oraz przyprawy i starannie wymieszaj. Odstaw gotowe mieszanki na bok.

2. Obtocz w panierce Fileciki Roślinne

Fileciki Roślinne od Garden Gourmet dokładnie obtocz w przygotowanej mące z przyprawami, a następnie zanurz w jajku i opanieruj z każdej strony w kukurydzianej panierce z nachosów.

3. Usmaż nuggetsy i gotowe. Smacznego!

Rozgrzej olej do 180 st.C. Smaż nuggetsy partiami, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. Gotowe kąski wyłóż na talerze i przy pomocy serwetki lub ręcznika papierowego odsącz delikatnie z tłuszczu.

Recipe created by
Robert Harna
chef_cooking

Culinary tip

Zadbaj o sos i dodatki
Same nuggetsy smakują znakomicie, ale dodanie sosu sprawi, że staną się jeszcze pyszniejsze. Idealnie będzie do nich pasować sos czosnkowy. W lżejszej wersji sprawdzi się pomidorowa salsa, a dla fanów dymnych smaków polecamy sos BBQ.

Nuggetsy z Filecików Roślinnych możesz podać również z pieczonymi frytkami z ziemniaków lub batatów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
25 Gramy
Wartość energetyczna
405.6 Kilokalorie
Tłuszcze
18 Gramy
Białko
31.7 Gramy