379e08a08fc951346988b6fc9d90be6c_180124_UK_Simply_Pieces,_Sweet_Potato,_Spinaach_and_chickpea_Curry.jpg

Wegetariańskie curry

4 porcje
25 MIN
Łatwy

Ingredients

2 paczki Garden Gourmet FILECIKI ROŚLINNE
200 gram liści świeżego szpinaku
210 gram ciecierzycy z puszki (odsączonej)
1 duży batat
400 g posiekanych pomidorów
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
300 g brązowego ryżu basmati
1 duża cebula, pokrojona w plasterki
4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych
15 g imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 ziernka kardamonu
1 łyżeczka Kurkuma
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki pasty curry
Garść liści kolendry
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Preparation

Na patelnię wlej oliwę i na małym ogniu smaż cebulę, aż stanie się chrupiąca i brązowa (około 5-10 minut). Następnie zdejmij ją z patelni i odłóż na bok. .

Do wrzącej wody wrzuć batata i gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie odcedź go i odstaw na bok.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją, w wodzie z dodatkiem kardamonu i kurkumy.

Delikatnie podgrzej pastę curry na patelni, a następnie dodaj imbir i czosnek. Dorzuć pokrojonego w kawałki batata i ciecierzycę i mieszaj tak, by pasta curry obtoczyła warzywa. Dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut, aż sok z nich lekko się zredukuje.

Dodaj kawałki filecików roślinnych, a po 5 minutach dorzuć szpinak i gotuj pod przykryciem przez 1-2 minuty.

Na koniec posyp danie chrupiącą cebulą, świeżą kolendrą i prażonymi orzechami nerkowca i podaj z ryżem.

Nutritional Information
Per Serving
Białko
34.2 Gramy
Węglowodany
58.9 Gramy
Tłuszcze
22.9 Gramy
Wartość energetyczna
573.2 Kilokalorie