"Kurczak" teriyaki

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

porcja 2 porcje
Czas trwania 50 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet FILECIKI ROŚLINNE
100 g groszku cukrowego
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 sztuka cebuli białej
trochę oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
trochę soli i pieprzu do smaku
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Trochę ziaren sezamu
Kilka liści świeżej kolendry
1 sztuka cebuli dymki
1 szklanka ryżu jaśminowego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

Nazwa sosu teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika "teru" - sos lśni na potrawie za sprawą miodu lub cukru, którego sporą ilość można w nim znaleźć. Trudno nie lubić sosu teriyaki! Dziś proponujemy Wam roślinną alternatywę dla mięsa - "Kurczaka" Teriyaki z porcją chrupiących, krótko obsmażanych warzyw z tym właśnie sosem. Przygotowanie "Kurczaka" Teriyaki zajmie Wam tylko 30 minut. Gwarantujemy, że smak tego dania zmyli wszystkich - nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Smacznego!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ugotuj ryż

Przygotuj ryż jaśminowy (ewentualnie inny wybrany) ulubioną metodą lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Usmaż warzywa i Fileciki Roślinne

Cebulę pokrój w piórka, następnie pokrój paprykę w kostkę, a groszek na połowę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim przygotowaną cebulę. Kiedy stanie się złocista, dodaj Fileciki Roślinne Garden Gourmet oraz paprykę i smaż 3 min. Dodaj groszek i smaż kolejne 3 min.

3. Przygotuj sos

W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, aż otrzymasz w miarę jednolitą konsystencję. Taką miksturę wlej na patelnie z Filecikami Roślinnymi i warzywami i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.

4. Ułóż na talerzach, dopraw i gotowe. Smacznego!

Ugotowany i lekko przestudzony ryż wyłóż na talerze i polej go sosem z warzywami i Filecikami Roślinnymi. Na koniec posyp ziołami oraz sezamem.

Recipe created by
Robert Harna
chef_cooking

Culinary tip

Możesz użyć również miodu
Zamiast 2 łyżek brązowego cukru użyj tej samej miary miodu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
109.3 Gramy
Wartość energetyczna
755.1 Kilokalorie
Tłuszcze
19.3 Gramy
Białko
32.4 Gramy