"Kurczak" teriyaki

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

porcja 2 porcje
Czas trwania 35 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet FILECIKI ROŚLINNE
100 Gram Groszek cukrowy
1/2 Sztuka Papryka żółta
1/2 Sztuka Papryka czerwona
1 Sztuka Cebula
1 Trochę Olej do smażenia
1 Trochę Sól i pieprz do smaku
1/3 Szklanka Sos sojowy
1 Szklanka Woda
1/2 Łyżeczka Imbir mielony
1/2 Łyżeczka Czosnek mielony
2 Łyżki Brązowy cukier
1 Łyżeczka Mąka ziemniaczana
1 Trochę Sezam
1 Trochę Kolendra
1 Sztuka Cebula dymka
1 Szklanka Ryż jaśminowy
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

Nazwa sosu teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika "teru" - sos lśni na potrawie za sprawą miodu lub cukru, którego sporą ilość można w nim znaleźć. Trudno nie lubić sosu teriyaki! Dziś proponujemy Wam roślinną alternatywę dla mięsa - "Kurczaka" Teriyaki z porcją chrupiących, krótko obsmażanych warzyw z tym właśnie sosem. Przygotowanie "Kurczaka" Teriyaki zajmie Wam tylko 30 minut. Gwarantujemy, że smak tego dania zmyli wszystkich - nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Smacznego!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Krok

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w kostkę a groszek na połowę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim cebulę. Kiedy stanie się złocista, dodaj fileciki Garden Gourmet oraz paprykę i smaż 3 min. Dodaj groszek i smaż kolejne 3 min.

2. Krok

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Miksturę wlej na patelnie z filecikami i warzywami i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw solą oraz pieprzem.

3. Krok

Podawaj z ryżem, posypane ziołami oraz sezamem.

Recipe created by
Robert Harna
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
109.3 Gramy
Wartość energetyczna
755.1 Kilokalorie
Tłuszcze
19.3 Gramy
Białko
32.4 Gramy