MASZ PYTANIA? MY MAMY ODPOWIEDZI

PRODUKTY

GDZIE MOGĘ KUPIC PRODUKTY GARDEN GOURMET?

Produkty Garden Gourmet aktualnie możesz kupić w sieci Kaufland, SPAR, internetowym sklepie Frisco oraz wybranych sklepach Żabka na terenie całej Warszawy.

Czy produkty Garden Gourmet są wegańskie?

Niektóre tak. Poznasz je po specjalnym oznaczeniu na opakowaniu i stronie internetowej. Dzięki tym oznaczeniom od razu odróżnisz produkty wegańskie od wegetariańskich. Produkty wegańskie możesz też znaleźć, wyszukując je filtrami w zakładce "produkty".

Czy produkty Garden Gourmet są bezglutenowe?

Niektóre nasze produkty są bezglutenowe, jednak wszystkie mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Nie mamy bowiem możliwości całkowicie rozdzielić od siebie ich produkcji na terenie zakładu.

Czy produkty Garden Gourmet są odpowiednie dla dzieci?

Nasze produkty nie są przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta mogą mieć alergię na soję i problemy z trawieniem zawartych w nich białek. Nasze produkty zawierają też niewielką ilość soli, która nie jest wskazana dla niemowląt.

Jak długo można przechowywać produkty Garden Gourmet po ich otwarciu?

Po otwarciu produkty można przechowywać w lodówce (w temperaturze maksimum 7 stopni) przez 2-3 dni. Nie należy przechowywać produktów, których data przydatności do spożycia została przekroczona.

W jaki sposób przygotowuje się produkty Garden Gourmet?

Na każdym opakowaniu znajduje się dokładny sposób i czas przygotowania produktu. Większość naszych produktów przygotowuje się w piekarniku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Niektóre nadają się też na grilla.

Czy produkty Garden Gourmet są odpowiednie na grilla?

Jeśli masz ochotę na coś z grilla, idealnie sprawdzi się Sensational Burger. Grillowanie wydobędzie z niego wyjątkowy smak i aromat. Również Burger Roślinny sprawdzi się na grillu.  Na opakowaniu znajdziesz instrukcję, w jaki sposób i jak długo go grillować. Pamiętaj tylko, że efekt może być różny w zależności od grilla, dlatego warto co jakiś czas doglądać potrawy podczas grillowania.

Jak długo po przygotowaniu produkty Garden Gourmet nadają się do spożycia?

Nasze produkty możesz zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni od ich przygotowania (pod warunkiem, że były przechowywane w lodówce w odpowiednim pojemniku).

Czy produkty Garden Gourmet można zamrażać?

Nie rekomendujemy zamrażania naszych produktów. Nie możemy zagwarantować, że po odmrożeniu zachowają swój smak i konstystencję.

Czy produkty możne odgrzewać?

Można, ale nie polecamy ze względu na możliwość zmiany konsystencji i smaku w trakcie odgrzewania.

Czy produkty Garden Gourmet są organiczne?

Nie. Niska dostępność i wysoka cena organicznej soi sprawiają, że nie moglibyśmy wyprodukować ich w tak przystępnej cenie.

Gdzie powstają produkty Garden Gourmet?

Nasze produkty powstają w fabryce w Krupce, w Czechach.

Z czego są robione produkty Garden Gourmet?

Większość naszych produktów zawiera białko sojowe i pszeniczne. Do produkcji używamy również dużej ilości warzyw, roślin strączkowych i zbóż. Smak naszych produktów wzbogacamy za pomocą ziół i przypraw.  

Czemu używacie soi w produktach?

Używamy białka sojowego, gdyż jest to kompletne białko. To oznacza, że zawiera wszelkie niezbędne aminokwasy, których organizm sam nie wytwarza i pozyskuje z jedzenia. Dodatkowo przewagą białka sojowego jest to, że jest lekkostrawne. 

W jaki sposób przetwarzana jest soja w waszych produktach?

Używamy niemodyfikowanego genetycznie (non-GM) teksturowanego białka sojowego (TSP). TSP otrzymuje się z odtłuszczonych nasion soi, gotowanych pod ciśnieniem i suszonych. Ten proces nadaje soi włóknistą teksturę i wygląd mięsa. Naturalnie TSP nie ma za wiele smaku. To sprawia, że jest bardzo plastycznym składnikiem białkowy, do którego możemy dodać przyprawy i zioła i w ten sposób uzyskać bardzo smaczny i pożywny produkt.

Skąd pochodzi soja obecna w produktach Garden Gourmet?

Nasza soja w 50% pochodzi z USA i w 50% z Serbii. Naszym celem jest to, by w przyszłości używać soi jedynie z Europy.

Czy soja w waszych produktach jest uzyskiwana w równoważony sposób?

Wszyscy dostawcy Garden Gourmet są weryfikowani zgodnie ze standardem odpowiedzialnego zaopatrzenia naszej firmy matki: Nestlé. 

Dostawcy - w tym rolnicy i handlowcy uprawiający soję - muszą przestrzegać naszych wymogów, w tym również przestrzegać praw człowieka i zapewnić, że wszystkie surowce pozyskane z obszarów leśnych nie doprowadziły do wylesiania.

Ponadto firma Nestlé jest członkiem „Okrągłego stołu w sprawie odpowiedzialnej soi - RTRS” - inicjatywy, której celem jest ułatwienie globalnego dialogu na temat opłacalnej ekonomicznie, sprawiedliwej społecznie i przyjaznej dla środowiska produkcji soi.

Czy soja w waszych produktach jest genetycznie modyfikowana?

Nie. W naszych produktach używamy niemodyfikowanej genetycznie soi. Pieczęć „Identity Preserved” gwarantuje, że na każdym etapie łańcucha dostaw soja pozostała „niezmodyfikowana genetycznie” 

Czy produkty Garden Gourmet są wzbogacone o witaminę B12 i żelazo?

Nie wzbogacamy naszych produktów o dodatkowe witaminy i minerały. Większość naszych konsumentów to fleksitarianie, którzy poprzez stosowanie zróżnicowanej diety przyjmują odpowiednią ilość żelaza i witaminy B12. Ponadto żelazo można znaleźć w chlebie i produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, orzechach, owocach i warzywach, takich jak brokuły, cukinia, portulaka, bok choy, cykoria i botwinka. Witamina B12 niestety jest tylko obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak kurczak, ryby i produkty mleczne (niskotłuszczowe) Wiemy, że wegetarianie i weganie są bardziej narażeni na niedobór witaminy B12, witaminy D i żelaza, dlatego jeśli w ogóle nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego, to sugerujemy konsultację z lekarzem, który przepisze Ci dodatkową suplementację. 

Co to jest metyloceluloza i dlaczego stosujecie ją w niektórych swoich produktach?

Metyloceluloza to błonnik pochodzenia roślinnego, który używamy w niektórych naszych produktach zamiast jajek. Niewielka ilość metylocelulozy pomaga zmieszać wszystkie składniki razem, zachowując jędrność i soczystość naszych produktów. Jest on całkowicie bezpieczny do jedzenia.

SKŁADNIKI

Z czego powstają produkty Garden Gourmet?

Nasze produkty powstają w większości z białka sojowego i pszeniczego, ale także z dużej ilości warzyw, roślin strączkowych i zbóż. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają różnorodnym ziołom i przyprawom.

Dlaczego głównym składnikiem waszych produktów jest soja?

Wykorzystujemy białko sojowe, ponieważ jest ono białkiem kompletnym. Zawiera wszelkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie wytwarza sam, a pozyskuje z żywności.  Co więcej, jest lekkostrawne, a więc przyjazne dla naszego układu trawiennego.

W jaki sposób przetwarzana jest soja w waszych produktach?

Używamy niemodyfikowanego genetycznie (non-GM) teksturowanego białka sojowego (TSP). TSP otrzymuje się z odtłuszczonych nasion soi, gotowanych pod ciśnieniem i suszonych. Ten proces nadaje soi włóknistą teksturę i sprawia, że wyglądem przypomina ona mięso. TSP samo w sobie jest prawie bez smaku, ale to tylko kolejna z jego zalet! Dzięki temu można je dowolnie doprawiać ziołami i przyprawami, by stworzyć produkt pełen zarówno wartościowego białka, jak i niepowtarzalnego, pysznego smaku.

Skąd pochodzi soja obecna w produktach Garden Gourmet?

50% soi zawartej w naszych produktach pochodzi z USA, a pozostałe 50% z Serbii. Dążymy do tego, by w przyszłości korzystać z soi pochodzącej wyłącznie z Europy.

Czy soja w waszych produktach jest genetycznie modyfikowana?

Nie. W naszych produktach używamy wyłącznie niemodyfikowanych genetycznie ziaren soi. Ich pochodzenie gwarantuje znak "Identity Preserved" potwierdzający, że  pozostają one niezmodyfikowane genetycznie przez cały łańcuch dostaw.

Czy produkty Garden Gourmet są wzbogacone o witaminę B12 i żelazo?

Nie. Większość naszych konsumentów to fleksitarianie, którzy odpowiednią ilość żelaza i witaminy B12 przyswajają, stosując zbilansowaną dietę. Żelazo występuje naturalnie w chlebie i produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, orzechach, owocach i warzywach, takich jak brokuły, cukinia, cykoria i botwinka. Witamina B12 naturanie występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak kurczak, ryby i produkty mleczne (niskotłuszczowe), dlatego wegetarianie i weganie są bardziej narażeni na jej niedobór, podobnie jak na niedobór witaminy D i żelaza. Jeśli w ogóle nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego, zasięgnij porady lekarza, bo może się okazać, że będziesz potrzebować dodatkowej suplementacji.

Co to jest metyloceluloza i dlaczego stosujecie ją w niektórych swoich produktach?

Metyloceluloza to błonnik pochodzenia roślinnego, którego używamy w niektórych naszych produktach jako zamiennika jaj. Niewielka ilość metylocelulozy pomaga połączyć ze sobą wszystkie składniki tak, by zachować jędrność i soczystość naszych produktów. Jest ona całkowicie bezpieczna do spożycia.

OPAKOWANIA

Czy opakowania waszych produktów podlegają recyklingowi?

Tak, ale żeby miały szanse trafić do recyklingu muszą zostać wyrzucone do odpowiednich koszy.
Plastikową tackę i górną folię należy wyrzucić do żółtego kosza dedykowanego na plastik i metal, a tekturową osłonę do niebieskiego kosza na papier.

Nasze opakowania zostały zaprojektowane z myślą o recyklingu, do produkcji naszego opakowania zdecydowaliśmy się na użycie polipropylenu PP.

Osłonka tekturowa opakowań jednostkowych oraz wszystkie kartony zbiorcze są wykonane z drewna pochodzącego ze zrównoważonych źródeł.

Masz dodatkowe pytania?