Obierz warzywa, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę - powinna być ona średniej grubości. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Alternatywnie możesz przecisnąć czosnek przez praskę.
Składniki
Wegetariański żur z Klopsikami Warzywnymi
Przygotuj niesamowite danie wegetariańskie na Wielkanoc. Ten żur to aromatyczna potrawa z Klopsikami Warzywnymi Garden Gourmet, obok których nie da się przejść obojętnie. Doskonałe połączenie roślinnego klopsików, świeżych warzyw, intensywnego zakwasu i idealnie dobranych przypraw posmakuje wszystkim członkom rodziny. Wypróbuj na świąteczny obiad lub kolację!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Usmaż na nim cebulę, aż zmięknie i stanie się rumiana. Dodaj czosnek oraz marchewkę z pietruszką i dalej smaż całość przez około 3-5 minut. Nie zapominaj o systematycznym mieszaniu, ponieważ w przeciwnym razie warzywa będą za bardzo przypieczone, a przepis wegetariański się nie uda.
Po tym czasie do garnka dodaj bulion oraz wszystkie przyprawy (poza majerankiem). Gotuj całość przez około 15 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Po 15 minutach do garnka dodaj ziemniaki i gotuj całość tak długo, aż staną się miękkie. Czas na zakwas. Dokładnie go wstrząśnij i wlej do garnka. Dodaj także majeranek. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły, a smaki przeniknęły, dzięki czemu danie na wegetariańskie święta będzie wyjątkowo aromatyczne.
Gotowy żur dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na średniej mocy przez około 10 min. Nie zapomnij od czasu do czasu przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
Po 10 minutach dodaj Klopsiki Warzywne od Garden Gourmet i gotuj je w żurze przez 5 minut. Opcjonalnie, jeśli wolisz chrupiące klopsiki, możesz wcześniej usmażyć je na patelni według instrukcji na opakowaniu lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Dokładnie opłucz natkę pietruszki pod bieżącą wodą, a następnie wyłóż ją na dwie warstwy papierowego ręcznika kuchennego. Przykryj kolejną warstwą i lekko dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody. Czystą i suchą natkę drobno posiekaj.
Gotowy żur przelej do głębokich miseczek. Na wierzch wyłóż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet. Podawaj ze posiekaną natką pietruszki. Danie idealne na wege święta wielkanocne jest gotowe do podania!