Zielonego ogórka pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj.
Składniki
1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
100 g sera feta
1/2 owocu granatu (pestki z połowy granatu)
1 ogórek zielony krótki
100 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g hummusu klasycznego (lub innego ulubionego)
1/2 limonki lub ewentualnie cytryny
Trochę natki pietruszki do dekoracji
Pulpeciki warzywne z humusem i granatem
Pulpeciki warzywne z humusem i granatem mogą być udaną przekąską, a jednocześnie, po uzupełnieniu dania o grzanki lub chlebek pita, sycącym daniem głównym. Za pomocą pity łatwo nabierzesz porcję humusu i warzyw. Soczyste i słodkokwaśne pestki granatu podkreślają nieco orzechowy smak hummusu. Nie warto z nich rezygnować! Jeśli lubisz pikle, możesz zastąpić w przepisie świeże warzywa kiszonkami, np. kiszoną rzepą, oliwkami czy papryczkami. Pulpeciki warzywne z humusem i granatem dają wiele możliwości podania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pokrój warzywa
2. Przygotuj Klopsiki Warzywne
Klopsiki piecz w piekarniku przez 15 minut w 200 st. C lub usmaż na patelni z odrobiną oliwy według instrukcji na opakowaniu.
3. Przygotuj resztę składników
W międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki oraz wyjmij pestki z owocu granatu.
4. Podaj Klopsiki na hummusie, dopraw i gotowe. Smacznego!
Na talerzu rozłóż warstwę humusu. Ułóż jeszcze ciepłe Klopsiki Warzywne, dodaj do nich warzywa z oliwą, a całość posyp posiekaną natką pietruszki, pokruszoną fetą oraz pestkami granatu. Danie podawaj w towarzystwie oliwy i pokrojonej w ćwiartki limonki.
Recipe created by
Robert Harna

Culinary tip
Dopasuj składniki tak jak lubisz
W tym przepisie równie dobrze sprawdzi się Wegański Falafel od Garden Gourmet. Kulki falafela przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ciesz się roślinnym smakiem skrojonym pod Ciebie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Per Serving
Węglowodany
44.7 Gramy
Wartość energetyczna
858 Kilokalorie
Tłuszcze
63.4 Gramy
Białko
31.3 Gramy