Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi

6 porcji porcja
40 MIN Czas trwania
Średni Poziom trudności

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
1/2 Sztuka Czerwona Papryka
1/2 Sztuka Cebula czerwona
2 Szklanki Ser mozzarella
1 Trochę Oliwa z oliwek
1 Trochę Rukola do dekoracji
2 Szklanki Mąka pszenna do pizzy albo typ 550
1 opakowanie Drożdże instant
1 Szczypta Sól
1 Szklanka Ciepła woda
1 Puszka Pomidory w puszce - najlepiej włoskie
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz do smaku
1 Trochę Ulubione przyprawy, np. bazylia, oregano, czosnek
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.

Pomidory doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przy pomocy blendera tak aby zostały małe widoczne kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Pizzę pieczemy ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika. Podajemy z oliwą i rukolą.

Nutritional Information
Per Serving
Wartość energetyczna
290.92 Kilokalorie
Węglowodany
43.73 Gramy
Białko
12.24 Gramy
Tłuszcze
6.89 Gramy
Ten przepis powstał przy użyciu