Pizza supreme z pulpecikami

Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli czerwonej
2 szklanki startego sera mozzarella
Trochę oliwy z oliwek
Trochę liści rukoli do dekoracji
2 szklanki mąki pszennej do pizzy albo typ 550
1 opakowanie drożdży instant
Szczypta soli
1 szklanka ciepłej wody
1 puszka pomidorów w puszce - najlepiej włoskich
Trochę pieprzu do smaku
Trochę ulubionych przypraw, np. bazylii, oregano, czosnku, ziół prowansalskich
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi

Pizza supreme z pulpecikami to udane połączenie kuchni włoskiej z amerykańską. Ta sycąca pizza zawiera roślinne pulpeciki Garden Gourmet, choć oczywiście możesz je zastąpić również mięsnymi. Czerwona cebula nadaje jej słodyczy, a rukola, dla kontrastu - odrobiny ostrości. Do przyprawienia sosu pomidorowego użyj odrobiny cukru (cukier podbije smak pomidorów i zmniejszy ich ewentualną kwaśność) oraz ulubionych, włoskich przypraw, np. oregano czy tymianku. Zaproś do kuchni rodzinę, rozdziel zadania i zamiast zamawiać pizzę, zróbcie ją razem. Podwajając liczbę składników, uzyskacie dwa placki - idealną porcję dla wyjątkowych łasuchów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj ciasto

Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.

2. Zrób sos

Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj przy pomocy blendera tak aby zostały widoczne małe kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.

3. Pokrój składniki

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.

4. Rozwałkuj ciasto i dodaj składniki

Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

5. Wstaw do piekarnika

Pizzę piecz przez ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.

6. Udekoruj i gotowe. Smacznego!

Upieczoną pizze podaj ze świeżą rukolą i oliwą.

Recipe created by
Robert Harna
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
43.5 Gramy
Wartość energetyczna
291.2 Kilokalorie
Tłuszcze
6.7 Gramy
Białko
13 Gramy
Ten przepis powstał przy użyciu
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!