Pizza supreme z pulpecikami

Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi

porcja 6 porcje
Czas trwania 43 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli czerwonej
2 szklanki startego sera mozzarella
Trochę oliwy z oliwek
Trochę liści rukoli do dekoracji
2 szklanki mąki pszennej do pizzy albo typ 550
1 opakowanie drożdży instant
Szczypta soli
1 szklanka ciepłej wody
1 puszka pomidorów w puszce - najlepiej włoskich
Trochę pieprzu do smaku
Trochę ulubionych przypraw, np. bazylii, oregano, czosnku, ziół prowansalskich
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi

Pizza supreme z pulpecikami to udane połączenie kuchni włoskiej z amerykańską. Ta sycąca pizza zawiera roślinne pulpeciki Garden Gourmet, choć oczywiście możesz je zastąpić również mięsnymi. Czerwona cebula nadaje jej słodyczy, a rukola, dla kontrastu - odrobiny ostrości. Do przyprawienia sosu pomidorowego użyj odrobiny cukru (cukier podbije smak pomidorów i zmniejszy ich ewentualną kwaśność) oraz ulubionych, włoskich przypraw, np. oregano czy tymianku. Zaproś do kuchni rodzinę, rozdziel zadania i zamiast zamawiać pizzę, zróbcie ją razem. Podwajając liczbę składników, uzyskacie dwa placki - idealną porcję dla wyjątkowych łasuchów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj ciasto

Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.

2. Zrób sos

Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj przy pomocy blendera tak aby zostały widoczne małe kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.

3. Pokrój składniki

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.

4. Rozwałkuj ciasto i dodaj składniki

Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

5. Wstaw do piekarnika

Pizzę piecz przez ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.

6. Udekoruj i gotowe. Smacznego!

Upieczoną pizze podaj ze świeżą rukolą i oliwą.

Recipe created by
Robert Harna
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
43.7 Gramy
Wartość energetyczna
290.9 Kilokalorie
Tłuszcze
6.9 Gramy
Białko
12.2 Gramy