Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.
Składniki
1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
1/2 Sztuka Czerwona Papryka
1/2 Sztuka Cebula czerwona
2 Szklanki Ser mozzarella
1 Trochę Oliwa z oliwek
1 Trochę Rukola do dekoracji
2 Szklanki Mąka pszenna do pizzy albo typ 550
1 opakowanie Drożdże instant
1 Szczypta Sól
1 Szklanka Ciepła woda
1 Puszka Pomidory w puszce - najlepiej włoskie
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz do smaku
1 Trochę Ulubione przyprawy, np. bazylia, oregano, czosnek
Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi
Pizza supreme z pulpecikami to udane połączenie kuchni włoskiej z amerykańską. Ta sycąca pizza zawiera roślinne pulpeciki Garden Gourmet, choć oczywiście możesz je zastąpić również mięsnymi. Czerwona cebula nadaje jej słodyczy, a rukola, dla kontrastu - odrobiny ostrości. Do przyprawienia sosu pomidorowego użyj odrobiny cukru (cukier podbije smak pomidorów i zmniejszy ich ewentualną kwaśność) oraz ulubionych, włoskich przypraw, np. oregano czy tymianku. Zaproś do kuchni rodzinę, rozdziel zadania i zamiast zamawiać pizzę, zróbcie ją razem. Podwajając liczbę składników, uzyskacie dwa placki - idealną porcję dla wyjątkowych łasuchów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Krok
2. Krok
Pomidory doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przy pomocy blendera tak aby zostały małe widoczne kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.
3. Krok
Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
4. Krok
Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
5. Krok
Pizzę pieczemy ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika. Podajemy z oliwą i rukolą.
Recipe created by
Robert Harna
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Per Serving
Węglowodany
43.7 Gramy
Wartość energetyczna
290.9 Kilokalorie
Tłuszcze
6.9 Gramy
Białko
12.2 Gramy