Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.
Składniki
Pizza supreme z pulpecikami wegetariańskimi
Pizza supreme z pulpecikami to udane połączenie kuchni włoskiej z amerykańską. Ta sycąca pizza zawiera roślinne pulpeciki Garden Gourmet, choć oczywiście możesz je zastąpić również mięsnymi. Czerwona cebula nadaje jej słodyczy, a rukola, dla kontrastu - odrobiny ostrości. Do przyprawienia sosu pomidorowego użyj odrobiny cukru (cukier podbije smak pomidorów i zmniejszy ich ewentualną kwaśność) oraz ulubionych, włoskich przypraw, np. oregano czy tymianku. Zaproś do kuchni rodzinę, rozdziel zadania i zamiast zamawiać pizzę, zróbcie ją razem. Podwajając liczbę składników, uzyskacie dwa placki - idealną porcję dla wyjątkowych łasuchów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj przy pomocy blendera tak aby zostały widoczne małe kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.
Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pizzę piecz przez ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.
Upieczoną pizze podaj ze świeżą rukolą i oliwą.