Wiosenna sałatka z warzywnymi klopsikami

Wiosenna sałatka z warzywnymi klopsikami

porcja 4 porcje
Czas trwania 20 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet KLOPSIKI WARZYWNE
200 gramów kaszy quinoa
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 ugotowany burak
50 gramów rukoli
6 rzodkiewek
1 pomarańcza
1 cytryna
1 trochę oliwy z oliwek
1 mały pęczek koperku
1 szczypta soli i pieprzu
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Wiosenna sałatka z warzywnymi klopsikami

Mieszanka chrupiących, soczystych warzyw z lekko pikantnymi rzodkiewkami, czerwoną cebulą i rukolą, a oprócz tego, jako sycący dodatek, klopsiki i zdrowe super food - kasza quinoa: oto wiosenna sałatka z warzywnymi klopsikami Garden Gourmet. Przyrządzisz ją w zaledwie 20 minut. To świetny pomysł na rodzinny i lekki obiad na wiosnę. Przepis możesz wykorzystać również na lunch do pracy. Sok z cytryny oraz pomarańcze sprawią, że sałatka będzie naprawdę orzeźwiająca. Gotowe danie możesz przybrać koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami - mięta również będzie świetnie tutaj pasować.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Krok

Ugotuj kaszę quinoa zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu przez około 12 minut, aż zmięknie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Buraka pokrój w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj kostki buraka i krótko podsmaż.

2. Krok

Wymieszaj cebulę i czosnek z kaszą quinoa. Pomarańczę obierz i pokrój miąższ na kawałki.

3. Krok

Lekko wymieszaj quinoa z rukolą, pomarańczą i rzodkiewką. Dopraw oliwą z oliwek, skórką z cytryny, sokiem, solą i pieprzem. Usmaż kulki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Krok

Nałóż łyżką sałatkę do miski. Rozdziel i rozmieść kulki oraz udekoruj całość koperkiem.

Recipe created by
Robert Harna
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
48.7 Gramy
Wartość energetyczna
364.3 Kilokalorie
Tłuszcze
12 Gramy
Białko
16.1 Gramy