Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i obierz, a następnie pokrój na ćwiartki. Przełóż do miseczki i odłóż na bok.
Składniki
Sałatka z brokułami, jajkiem i Klopsikami Warzywnymi
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki! Wypróbuj smakowite połączenie Klopsików Warzywnych od Garden Gourmet z delikatnym brokułem i wyrazistym dressingiem. Zjedz razem z całą rodziną na uroczysty obiad, kolację lub po prostu połóż wśród innych smakołyków. Razem świętujcie przepyszne wege święta wielkanocne z potrawą, której trudno się oprzeć!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz czosnek i cebulę. Umyj je wraz z pomidorkami koktajlowymi i brokułem, a następnie dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę (nie łącz ich). Alternatywnie czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Pomidorki przekrój na pół. Brokuł podziel na niewielkie różyczki.
Duży garnek z osoloną wodą doprowadź do wrzenia. Blanszuj różyczki brokułu przez 3-5 minuty we wrzątku. Po zblanszowaniu przełóż do zimnej wody, najlepiej z lodem. Następnie wyłóż na bawełniany ręcznik, aby odciekły.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy lub innym ulubionym tłuszczem. Klopsiki Warzywne od Garden Gourmet smaż według instrukcji na opakowaniu na średnim ogniu. Nie zapominaj o przewracaniu od czasu do czasu. Alternatywnie to danie wegetariańskie wyjdzie także doskonale, jeśli upieczesz klopsiki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki, tj. jajka, brokuły, cebulę i pomidorki koktajlowe przełóż do miski. Dodaj także Klopsiki Warzywne Garden Gourmet. Całość delikatnie wymieszaj tak, aby brokuły się nie rozpadły.
Do osobnej miseczki przełóż majonez i musztardę. Dodaj sok z cytryny oraz wcześniej przygotowany czosnek i wymieszaj. Następnie dodaj także oliwę, sól, pieprz i cukier. Opcjonalnie możesz także dołożyć kumin dla bardziej wyrazistego smaku. Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odłóż na bok na co najmniej kilka minut, aby smaki zdążyły się przeniknąć. Dzięki temu ten przepis wegetariański będzie jeszcze bardziej udany.
Do miski ze składnikami przelej dressing. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby sos obtoczył warzywa i warzywne klopsiki. Alternatywnie możesz także podawać dressing w osobnej miseczce. Przepyszne danie na wegetariańskie święta jest już gotowe! Połóż obok niego ciepłe pieczywo, np. tostową kromkę chleba lub bagietkę.