Japanese Takoyaki Balls with Sensational Mince

Klopsiki Warzywne Takoyaki w azjatyckim stylu

porcja 4 porcje
Czas trwania 28 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet Klopsiki Warzywne
200 g marchwi
2 cebule dymki
40 g rzeżuchy wodnej
20 g suszonych borowików
60 ml wegańskiego majonezu
40 ml sosu hoisin
40 ml oleju roślinnego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Klopsiki Warzywne Takoyaki w azjatyckim stylu

To przepyszne danie wegetariańskie wykonane z Klopsików Warzywnych Garden Gourmet zostało inspirowane japońskim jedzeniem ulicznym. Masz ochotę na trochę orientu w swojej kuchni? Koniecznie go wypróbuj. Z pewnością zaspokoi apetyt Twój i całej Twojej rodziny. Doskonale sprawdzi się jako potrawa obiadowa, coś smacznego na kolację lub danie popisowe wówczas, kiedy przyjadą goście. Dłużej nie zwlekaj, przygotuj już teraz i ciesz się tym niezwykłym smakiem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj warzywa

Obierz cebulę dymkę i marchewki, umyj, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Dymkę pokrój w drobne krążki, a marchewkę na długie, cienkie słupki o długości ok. 5 cm i szerokości ok. 2 mm (tzw. julienne). Suszone grzyby połam w rękach na małe kawałki i odłóż na bok. Rzeżuchę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odciśnij z nadmiaru wody.

2. Przygotuj sos

Przelej sos hoisin do małego garnka lub patelni i dodaj do niego około 50 ml wody. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zredukuje się do konsystencji sosu. Nie zapominaj o tym, aby mieszać od czasu do czasu, ponieważ w przeciwnym razie to danie wegetariańskie na obiad może się przypalić.

3. Przygotuj Klopsiki Warzywne Garden Gourmet

Smaż Garden Gourmet Klopsiki Warzywne na rozgrzanej patelni z olejem przez około 6-7 minut. Rób to zgodnie z instrukcjami na opakowaniu do momentu, aż staną się lekko złociste. Nie zapominaj o regularnym obracaniu. Alternatywnie możesz także upiec klopsiki w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem (zajmie Ci to tyle samo czasu).

4. Podpraż sezam

Rozgrzej suchą patelnię, a następnie zmniejsz ogień i wsyp na nią sezam. Podpiekaj, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. Kiedy ziarna zrobią się lekko złote, ściągnij z ognia.

5. Zalej Klopsiki Warzywne Garden Gourmet sosem

Usmażone Klopsiki Warzywne Garden Gourmet przełóż do miseczki. Następnie zalej je sosem tak, aby były całkowicie przykryte.

6. Udekoruj i ciesz się smakiem!

Posyp Klopsiki Warzywne Garden Gourmet posiekaną dymką, pokrojoną marchewką, rzeżuchą, podprażonym sezamem oraz pokruszonymi suszonymi borowikami. Następnie podawaj z wegańskim majonezem. Przepis wegetariański jest gotowy! Spożywaj od razu po przygotowaniu, na gorąco. Jeśli nie zjesz od razu całej porcji, klopsiki w azjatyckim stylu możesz przechowywać w lodówce.

chef_cooking

Culinary tip

grzyby
Jeśli nie możesz znaleźć suszonych grzybów, zawsze możesz drobno posiekać i usmażyć na patelni świeże grzyby, np. grzyby enoki.
majonez wasabi
Możesz dodać trochę wasabi do majonezu, aby dodać kontrastu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
16.7 Gramy
Wartość energetyczna
308.8 Kilokalorie
Tłuszcze
22.5 Gramy
Białko
10.6 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!