Zacznij od zblendowania mleka owsianego i szpinaku (tak, aby szpinak był całkowicie rozdrobniony i aby uzyskać gładką, zieloną masę). Umieść ją w dużej misce, a następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Ubij jajka. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dobrze wymieszaj całość, dzięki czemu powstanie ciasto naleśnikowe gotowe do smażenia. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i wylej na nią cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron przez ok. 30-45 sekund. Jeśli naleśniki są odpowiednio cienkie, w tym czasie zdążą się doskonale wypiec.
Składniki
Wrap szpinakowy z nuggetsami roślinnymi
Jeśli szukasz inspiracji na lunch, wypróbuj te pyszne wrapy z naszymi Nuggetsami Roślinnymi Garden Gourmet. To smakowity przepis wegtariański, który pokocha cała rodzina. Doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także kolację, szybką przekąskę, danie na wynos oraz popisowy posiłek na spotkanie ze znajomymi. W dodatku przygotujesz go bardzo szybko, bo w zaledwie pół godziny!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W trakcie smażenia naleśników przygotuj dressing. Wymieszaj skyr, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, parmezan, czosnek, sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cytryną. Schłodź w lodówce do momentu podania, dzięki czemu smaki doskonale się przenikną, a to danie wegańskie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Umyj i osusz pomidory, a następnie pokrój je w plastry. Obierz cebulę oraz marchewkę - następnie również pokrój je w plastry. Kapustę drobno posiekaj. Usuń skórę z awokado, wydrąż miąższ i podziel go na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa umieść na półmisku lub dużym talerzu.
Gdy naleśniki, dressing i warzywa są już gotowe, usmaż nuggetsy od Garden Gourmet na patelni na niewielkiej ilości oleju. Obróć je w połowie smażenia i przytrzymaj na patelni tak długo, aż będą chrupiące. Alternatywnie możesz także upiec wegetariańskie nuggetsy w piekarniku lub przygotować je we frytkownicy beztłuszczowej.
Nadszedł czas, aby wypełnić naleśniki. Zacznij od rozprowadzenia dressingu na spodzie naleśnika. Następnie wyłóż wcześniej przygotowane warzywa i nuggetsy wegetariańskie. Całość zwiń, mocno ściskając. Możesz także dodatkowo owinąć naleśnik folią aluminiową, aby Twoje danie wegańskie na obiad pozostało dłużej ciepłe. Wrapy z Nuggetsami Roślinnymi są już gotowe do podania!