Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyj i przekrój na pół młode ziemniaki (nie obieraj ze skórki). Rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawy i tłuszcz obtoczyły ziemniaka.
Składniki
Roślinny sznycel z warzywami i młodymi ziemniakami
Przygotuj klasyczne danie wegańskie na obiad ze Sznyclem Roślinnym Garden Gourmet, który do złudzenia przypomina swój oryginał. Skosztuj połączenia młodych ziemniaczków z fasolką szparagową oraz kotletem bez dodatku mięsa. To doskonały przepis wegański na szybki posiłek, który przypomni Ci czasy dzieciństwa. Możesz zajadać się nim w samotności lub przygotować kilka porcji dla całej rodziny. Jeśli raz go spróbujecie, z pewnością zagości w Waszym jadłospisie na stałe!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż będą rumiane i gotowe. Od czasu do czasu przemieszaj je, dzięki czemu równomiernie złapią kolor i nie przypalą się.
Doprowadź patelnię z osoloną wodą do wrzenia. Dokładnie umyj zieloną fasolkę, a następnie odetnij końcówki. Wrzuć fasolkę do wody i gotuj ją przez około 10 minut, aż będzie chrupiąca. Odcedź, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę na tarce. Równomiernie posyp skórką fasolę. Umyj pomidory i przekrój je na pół. Połóż pomidory na patelnię z fasolą i zamknij szczelnie pokrywką, aby utrzymać temperaturę (dla lepszego efektu możesz schować patelnię pod koc). Ciepłe danie wegańskie będzie znacznie smaczniejsze.
Upiecz Sznycle Roślinne Garden Gourmet na patelni na oleju, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smaż do momentu aż staną się złotobrązowe, przewracając w połowie pieczenia. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Alternatywnie wegański sznycel świetnie smakuje także przygotowany w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180 stopni.
Wyłóż pieczone ziemniaki, fasolę i pomidory na talerz. Obok nich połóż Sznycla Roślinne Garden Gourmet. Całość możesz posypać posiekanym koperkiem, jeśli akurat masz go w swojej kuchni (opcjonalnie). Danie jest gotowe - smacznego!