Dokładnie umyj paprykę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym z nadmiaru wody. Następnie pokrój na kawałki o średniej grubości. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je na drobną kostkę (alternatywnie czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z łyżką oleju. Wrzuć na nią wszystkie przygotowane warzywa i smaż tak długo, aż staną się lekko złociste. Nie zapominaj o systematycznym mieszaniu, ponieważ w przeciwnym razie to danie wegańskie może się przypalić.
Składniki
Paella z Wegańskimi Filecikami
Paella jest łatwiejsza do zrobienia niż myślisz - bajecznie kolorowa i pełna smaku potrawa jednogarnkowa, która oczaruje Ciebie i całą Twoją rodzinę. W tym przepisie wykorzystasz nasze Wegańskie Fileciki Garden Gourmet, które w połączeniu z aksamitnym ryżem i idealnie doprawionymi warzywami, robią wrażenie od pierwszego kęsa. Koniecznie wypróbuj! Stwórz smakowite danie wegańskie na obiad, sycącą kolację lub uroczystą potrawę na przyjazd gości.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dodaj ryż, liść laurowy i przyprawę do paelli na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut (nie zapominaj o mieszaniu). Następnie dolej wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion, pokrojone w kostkę pomidory i groszek.
Całą zawartość patelni dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, a następnie gotuj bez przykrycia i bez mieszania przez około 20 minut, aż ryż wchłonie płyn. W trakcie ostatnich minut kilka razy upewnij się, czy woda wcześniej nie wyparowała (jeśli tak się stanie, zdejmij paellę z ognia).
Na osobną patelnię dodaj łyżkę oliwy z oliwek, mieszankę ziół, a następnie całość rozgrzej. Wrzuć Wegańskie Fileciki Garden Gourmet i smaż na złoty kolor zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Od czasu do czasu obracaj.
Gotową paellę wyłóż na talerz. Na jej wierzchu ułóż fileciki roślinne od Garden Gourmet. Całe danie udekoruj kawałkami cytryny i grubo posiekaną natką pietruszki. Przepis wegański ukończony! Podawaj na gorąco.
WSKAZÓWKA: Zamiast gotowej przyprawy do paelli możesz również użyć domowej wersji. Aby ją zrobić, wymieszaj ½ łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej), ½ łyżeczki kurkumy w proszku, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i 1 saszetkę szafranu.