Pierogi to danie mocno zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Nie zostały jednak wynalezione w naszym kraju. Najstarsze na świecie pierożki pochodzą z Chin. Natomiast na ziemie polskie przywędrowały z terenów Rusi, czyli dzisiejszej Ukrainy. Sprowadzenie zwyczaju przyrządzania pierogów przypisuje się biskupowi Jackowi Odrowążowi, który wypróbował ten przepis będąc w Kijowie. Chociaż pierogi można jadać z farszem mięsnym, zdecydowanie więcej receptur to pierogi dla wegetarian. Jaki farsz na pierogi wegetariańskie polecamy? Zobacz najlepsze propozycje, które warto wypróbować!
Farsz wegetariański do pierogów - jak przygotować?
Na wigilię najczęściej przygotowuje się pierogi z kapustą i grzybami. To świąteczny klasyk, który jest popularnym daniem w wielu domach. Na co dzień jednak warto poszukać innych pomysłów na wegetariańskie pierogi.
-
Pierogi wegetariańskie z kaszą gryczaną - kasza gryczana pojawia się w wielu bezmięsnych przepisach (na przykład w kaszotto). Dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu, magnezu, miedzi i cynku może być ważnym składnikiem diety. Jak zrobić z niej farsz do pierogów? Wystarczy torebkę kaszy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać ze smażoną cebulką, ewentualnie z dodatkiem twarogu lub sera feta. Jako przyprawy wystarczą sól i pieprz.
-
Pierogi wegetariańskie ze szpinakiem - szpinak (świeży lub mrożony) to dla wegetarian i wegan znakomite źródło żelaza. Żeby zrobić z niego nadzienie, wystarczy 0,5 kg szpinaku usmażyć na patelni z dodatkiem czosnku i drobno pokrojonej cebuli. Opcjonalnym dodatkiem, podobnie jak w poprzednim przepisie, jest grecki ser feta, który sprawi, że danie będzie bardziej słone.
-
Pierogi wegetariańskie z soczewicą - soczewica jest rośliną strączkową, która stanowi świetne źródło białka. Ze względu na bogatą wartość odżywczą oraz smak i konsystencję także nadaje się na wegetariański farsz do pierogów. Chcąc przygotować nadzienie, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Weź 400 g czerwonej lub zielonej soczewicy, przepłucz ją kilka razy i ugotuj. Następnie dodaj smażoną cebulę oraz sól i pieprz. Po zmieleniu uzyskasz idealny farsz, który nadaje się nie tylko do pierogów, ale również do krokietów warzywnych.
-
Pierogi z ziemniakami i serem - to przepis, który serwuje się zarówno jako danie wigilijne, jak również na co dzień jako sycący obiad. Nazywane są pierogami ruskimi. Farsz w tych pierogach składa się z 400 g gotowanych ziemniaków, 200 g twarogu, cebuli, soli i pieprzu.
-
Pierogi z kurkami - następny pomysł na pyszny farsz. Ugotowane grzyby świetnie komponują się z filecikami roślinnymi Garden Gourmet.
-
Pierogi z owocami - to propozycja dla tych, którzy lubią dania na słodko. Chcąc przygotować taką potrawę, warto sięgać po owoce sezonowe dostępne w danym momencie. To mogą być truskawki, śliwki albo jagody. Czasem w ten sposób wykorzystuje się też gotowane owoce z kompotu albo zupy - w myśl zasady zero waste. Pyszne pierogi wegetariańskie z owocami znakomicie komponują się ze śmietaną.
Wegetariańskie farsze do pierogów - podsumowanie
Pierogi to bardzo dobre danie dla osób na diecie roślinnej, ponieważ można przyrządzać je na wiele sposobów, dzięki czemu potrawa szybko się nie znudzi. Wegetariańskie nadzienie do pierogów można zrobić z warzyw, owoców albo grzybów, żeby cieszyć się swoim ulubionym smakiem.
Najczęściej pierogi wegetariańskie podaje się prosto po wyciągnięciu z wody, z dodatkiem smażonej cebulki. Niektórzy lubią też pierogi odgrzewane na patelni - takie, które będą lekko zarumienione i bardziej chrupkie.
Co w sytuacji, gdy zrobisz zbyt dużą porcję? Nie ma powodu do zmartwień. Pyszne pierogi wegetariańskie doskonale nadają się do zamrożenia. Żeby zachować je na później, pamiętaj o umieszczeniu ich na tacce tak, by się ze sobą nie stykały. Surowe pierogi można dodatkowo oprószyć mąką, a ugotowane - polać odrobiną oliwy. Po wstępnym mrożeniu na tacce można przełożyć je do torebki foliowej lub woreczka strunowego - na pewno się ze sobą nie skleją!