Dokładnie umyj bakłażana, osusz i pokrój w kostkę o średniej grubości (razem ze skórką). Obierz czosnek i rozdrobnij za pomocą noża. Alternatywnie możesz też przecisnąć go przez praskę.
Składniki
Włoski makaron z filecikami wegańskimi i bakłażanem
Ten przepis wegański znany jest również jako spaghetti alla Norma i opiera się na klasycznej recepturze ze wschodniego wybrzeża Sycylii... Jeśli chcesz poczuć włoski klimat w swoim domu, koniecznie go wypróbuj. Dzięki aromatycznemu sosowi pomidorowemu z oliwą z oliwek, czosnkiem i kaparami, zmieszanemu ze smażonymi bakłażanami i Wegańskimi Filecikami Garden Gourmet, każdy kęs przeniesie Cię na Sycylię! Idealnie sprawdzi się na kolację w gronie gości, popisowe danie wegańskie na obiad podczas spotkania z teściami czy smakowity posiłek na co dzień. Dłużej nie czekaj! Przygotuj go już teraz i smacznego!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podsmaż bakłażana na oliwie z oliwek ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, a następnie wlej na patelnię posiekane pomidory z puszki i dosyp oregano, cukier oraz kapary. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż do uzyskania gęstego sosu. Nie zapominaj mieszać, ponieważ w przeciwnym razie danie wegańskie się przypali. Po tym czasie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zagotuj wodę z łyżką soli. Włóż pełnoziarnisty makaron spaghetti to garnka i gotuj zgodnie z instrukcją. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie ani zbyt miękki, ani się nie sklei (użyj niewielkiej ilości wody, aby za bardzo nie ochłodzić makaronu).
Usmaż na patelni Wegańskie Fileciki Garden Gourmet na złoty kolor zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyj łyżki oleju. Nie zapomnij obracać od czasu do czasu, aby dobrze przypiekły się ze wszystkich stron. Gotowe fileciki roślinne wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny i dociśnij jeszcze jedną warstwę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wyłóż makaron na talerz, formując z niego gniazdo. Na wierzch nałóż sos oraz Wegańskie Fileciki Garden Gourmet. Całość udekoruj kilkoma liśćmi świeżej bazylii. Dodaj trochę wegańskiego tartego sera, jeśli masz go w swojej kuchni - świetnie podkreśli smak dania. Zajadaj od razu po podaniu i smacznego! Nadmiarową porcję możesz przechowywać w lodówce, a następnie odgrzać w mikrofali, piekarniku lub na patelni.