Obierz cebulę i pokrój ją na niewielkie kawałki lub w krążki. Wyciśnij sok z cytryny (zadbaj o to, aby nie pojawiły się w nim żadne pestki ani kawałki miąższu). Skrop cebulę obficie sokiem. Całość dokładnie wymieszaj i marynuj przez 15 minut, dzięki czemu smaki się przenikną, a to danie wegańskie będzie wyjątkowo aromatyczne.
Składniki
Włoska sałatka z Wegańskimi Filecikami
Masz ochotę na coś szybkiego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego? Doskonale się składa! Oto przepis na grillowane warzywa z aromatycznymi Wegańskimi Filecikami Garden Gourmet. Łatwe, ekspresowe i idealne danie wegańskie na obiad lub kolację. Przygotuj od razu w dwóch porcjach, aby podzielić się z bliskimi. Skosztujcie razem, jak smakuje fenomenalne połączenie roślinnego mięsa z odpowiednio dobranymi warzywami i przyprawami. Smacznego!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przekrój serca karczochów na pół. Dokładnie umyj cukinię, bakłażana i paprykę (nie obieraj ich ze skórki), a następnie osusz kuchennym ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o średniej grubości, a paprykę - w paski.
Obficie skrop warzywa oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz posyp oregano. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby cukinia, bakłażan i papryka zostały obtoczone przyprawami ze wszystkich stron. Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury i obsmaż warzywa z obu stron do lekko złotego koloru. Następnie ściągnij je z patelni.
Rozgrzej suchą patelnię, a następnie wsyp na nią orzeszki piniowe. Podprażaj, aż lekko się przypieką. Nie zapominaj o mieszaniu.
Obierz czosnek i posiekaj go na drobne kawałki lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć na patelnię, wlej łyżkę oliwy z oliwek i wsyp mieszankę ziół. Całość wymieszaj, rozgrzej do wysokiej temperatury i zmniejsz ogień. Następnie wsyp fileciki roślinne od Garden Gourmet i smaż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się lekko złote.
Dokładne umyj liście rukoli i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Rozłóż ją w miseczkach, a na wierzch wyłóż grillowane warzywa, marynowaną cebulę, serca karczochów i Wegańskie Fileciki Garden Gourmet. Na koniec polej całe danie odrobiną octu balsamicznego i posyp podprażonymi orzeszkami piniowym. Przepis wegański jest gotowy do podania - możesz zajadać od razu lub spakować na wynos. Smacznego!