Wegańskie Falafele z kaszą bulgur i ziołami

Wegańskie Falafele z kaszą bulgur i ziołami

porcja 4 porcje
Czas trwania 26 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

2 opakowania Wegańskich Falafeli GARDEN GOURMET
200 g kaszy bulgur
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
20 liści pietruszki
20 liści świeżej kolendry
1 duży pęczek szczypiorku
300 g sera fromage frais 40% tłuszczu, zwykłego
2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
550 ml wody
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Wegańskie Falafele z kaszą bulgur i ziołami

Szukasz sycącego, a jednocześnie wyjątkowo smacznego przepisu? Właśnie takie są Wegańskie Falafele Garden Gourmet, które w połączeniu z delikatną kaszą, soczystymi warzywami i aromatycznymi ziołami, przeniosą Cię do krainy dobrego jedzenia. Skosztuj tego niesamowitego zestawienia! Przygotuj danie wegetariańskie na obiad dla całej rodziny, kolację, którą zajadać się będą goście lub lunch box, który bez problemu weźmiesz ze sobą na wynos do pracy. Jeśli choć raz spróbujesz, ten przepis z dużym prawdopodobieństwem na stałe zagości w Twojej kuchni!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj warzywa i zioła

Dokładnie umyj pietruszkę, kolendrę i szczypiorek pod bieżącą wodą, a potem osusz z nadmiaru wilgoci kuchennym ręcznikiem papierowym. Pietruszkę i kolendrę posiekaj drobno w robocie kuchennym. Szczypiorek pokrój nożem na niewielkie kawałki. Wszystkie zioła odłóż na bok. Następnie obierz cebulę i marchewkę. Warzywa posiekaj w kostkę na drobne kawałki.

2. Ugotuj kaszę bulgur z warzywami

Wsyp kaszę bulgur na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie przełóż ją do garnka, dodaj dwie łyżki oleju, wodę, pokrojoną marchew i cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj kaszę z warzywami na niewielkim ogniu przez około 12 min. Od czasu do czasu mieszaj, aby uniknąć przypalenia, przez które przepis na falafel mógłby się nie udać.

3. Zrób sos fromage

W czasie, kiedy kasza będzie się gotować, wymieszaj połowę ziół z serem fromage. Następnie dodaj ocet i dopraw solą oraz pieprzem. Całość ponownie wymieszaj i odłóż na bok, aby smaki się przeniknęły, dzięki czemu to danie wegetariańskie będzie wyjątkowo aromatyczne.

4. Ugotuj Wegańskiego Falafela Garden Gourmet

Pod koniec gotowania kaszy, wrzuć Wegańskiego Falafela Garden Gourmet do garnka i pozostaw do podgrzania na około 5 minut. Alternatywnie możesz także przygotować falafela na patelni z łyżką oleju, w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub we frytkownicy beztłuszczowej. Choć zajmie Ci nieco więcej czasu (5-9 min), to falafel będzie miał pysznie chrupiącą skórkę.

5. Wyłóż na miseczkę i podawaj!

Gotową kaszę bulgur z warzywami wyłóż na miseczki. Na wierzchu połóż falafel z ciecierzycy od Garden Gourmet. Całość przyozdób sosem fromage oraz posyp pozostałą połową ziół. Podawaj od razu po przygotowaniu. Przepis wegetariański jest skończony - zajadaj z bliskimi i smacznego!

chef_cooking

Culinary tip

Wskazówka dotycząca przepisu
Dodaj kilka listków mięty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
66.7 Gramy
Wartość energetyczna
532.2 Kilokalorie
Tłuszcze
21.9 Gramy
Białko
16.4 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!