Wegański Filet a’la Rybny po grecku

Wegański Filet a’la Rybny po grecku

porcja 4 porcje
Czas trwania 3 H. 29 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

2 opakowania Filet Wegański a’la Rybny Garden Gourmet
0,5 kg marchewki
100 g selera
100 g pietruszki
1-2 białe cebule
Olej do smażenia
Listek laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Wegański Filet a’la Rybny po grecku

Mamy doskonały przepis na wegańskie święta, który pokochają zarówno mali smakosze, jak i dorośli! To roślinna wersja ryby po grecku, która swoim smakiem do złudzenia przypomina oryginalną wersję. Razem z całą rodziną skosztujcie niezwykłego połączenia Fileta Wegańskiego a'la Rybnego od Garden Gourmet, idealnie dobranych warzyw i aromatycznych przypraw. Wprost idealny pomysł na świąteczny obiad, jedno z dań na wigilijnym stole lub przekąskę podczas świętowania Bożego Narodzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. USMAŻ FILET WEGAŃSKI A'LA RYBNY

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością ulubionego tłuszczu i zmniejsz ogień. Następnie wyłóż na nią Filet Wegański a'la Rybny. Smaż, aż do uzyskania lekko złocistego koloru zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Gotowego fileta przełóż na papierowy ręcznik kuchenny i odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Alternatywnie wegańska ryba doskonale smakuje także upieczona w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

2. PRZYGOTUJ WARZYWA

Obierz marchew, selera, pietruszkę i cebulę, a następnie umyj je pod bieżącą wodą. Wyłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru wody. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce. Cebulę drobno posiekaj w niewielką kostkę.

3. PODSMAŻ CEBULĘ I UGOTUJ WARZYWA

Rozgrzej patelnię, zmniejsz ogień i na odrobinie oleju obsmaż cebulkę, aż będzie miękka. Nie zapominaj o systematycznym mieszaniu, aby uniknąć przypalania. Dodaj pozostałe warzywa i zalej wodą do połowy. Następnie na patelnię wrzuć także listek laurowy, słodką paprykę oraz ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

4. PRZYPRAW WARZYWA

Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Wedle uznania dopraw także solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu, aby danie wegańskie się nie przypaliło.

5. SCHŁODŹ W LODÓWCE

Gotowe warzywa ostudź. Wcześniej usmażony Filet Wegański a'la Rybny od Garden Gourmet przełóż do szklanego pojemnika, a na jego wierzch wyłóż zimne warzywa. Przed podaniem odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aby smaki się przeniknęły. Przechowuj pod przykryciem. Po tym czasie przepis wegański będzie gotowy do podania.

6. PODAWAJ NA PÓŁMISKU I SMACZNEGO!

Tak przygotowaną roślinną wersję ryby po grecku podawaj na półmisku z chrupiącą, ciepłą bagietką. Alternatywnie możesz także przygotować ziemniaki, brązowy ryż lub kaszę, jeśli podajesz danie na obiad. Całość posyp świeżą natką pietruszki. Wegańska ryba po grecku gotowa! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
27.5 Gramy
Wartość energetyczna
277.1 Kilokalorie
Tłuszcze
12.4 Gramy
Białko
12.2 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!