Przepis wegański bazuje na składnikach warzywnych bardzo dobrze znanych z polskich pól. Wybierz jedną, dorodną czerwoną cebulę, obierz ją i pokrój w cienkie krążki.
Składniki
Wegański burger z kotletem mielonym
Zastanawiasz się, z jakich składników stworzyć pożywnego wege lunch boxa w kilku prostych krokach? Jeśli tak, to jesteś w dobrym miejscu. Z pomocą Wegańskiego Kotleta Mielonego od Garden Gourmet oraz kilku innych składników, skomponujesz znakomity posiłek do pracy lub szkoły. Przygotowaliśmy krótki przepis, dzięki któremu przygotujesz szybki lunch, gotowy do jedzenia na ciepło, z wegańskim kotletem w roli głównej. Sprawdź, jak przygotować wegański burger z kotletem mielonym – etap po etapie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przełóż krążki cebulowe do miseczki i skrop je obficie sokiem z jednej limonki. Wymieszaj zawartość naczynia i pozostaw cebulę w marynacie przez ok. 10 minut.
Przekrój bułki na pół i opiecz na rozgrzanej patelni. Przełóż je na drugą stronę, gdy zobaczysz, że zyskały zarumienioną skórkę.
Posmaruj przekrojone i zgrillowane spody bułek majonezem czosnkowo-jogurtowym. Rozłóż na spodach rukolę. Na wierzchu możesz ułożyć kilka plasterków pomidora i innych ulubionych warzyw. Na samym wierzchu połóż krążki marynowanej cebuli.
Po grillowaniu bułek patelnia powinna być jeszcze gorąca. Połóż na niej wegański kotlet i ustaw palnik na średnim pułapie. Smakowity kotlet wegański smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony. Kiedy będzie już gotowy, umieść go w bułce.
Pamiętaj, że Wegański Kotlet Mielony możesz przygotować także w piekarniku. Wówczas struktura produktu będzie nieco inna. Takie danie wegańskie na obiad, po kilkunastu minutach przyrządzania, jest już gotowe. Wypróbuj ten przepis wegański z Kotletem Mielonym od Garden Gourmet i przekonaj się, że bezmięsna alternatywa na lunch sprawdza się perfekcyjnie. Posiłek możesz spakować w pudełko i zabrać ze sobą tam, gdzie zechcesz.