Obierz i pokrój w dużą kostkę słodkiego ziemniaka. Zrób to samo z marchewką, krojąc ją w plastry o średniej grubości. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę w drobną kostkę (alternatywnie możesz przecisnąć czosnek przez praskę). Dokładnie umyj i osusz kuchennym ręcznikiem papierowym natkę pietruszki. Następnie grubo ją posiekaj, usuwając wcześniej łodygi.
Składniki
Tażin ze słodkich ziemniaków, moreli i Wegańskiego Falafela
Tadżin to pyszne danie kuchni marokańskiej, które możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Składa się tylko z kilku klasycznych składników, jednak dzięki nieoczywistemu połączeniu i specjalnemu przygotowaniu, smakuje wyjątkowo oryginalnie. Wypróbuj Wegański Falafel Garden Gourmet skąpany w miodzie, słodkich morelach, ziemniaku i aromatycznych przyprawach. Przygotuj danie wegańskie na obiad lub zaskakującą kolację dla swoich bliskich, która z pewnością zrobi na nich wrażenie. A to wszystko w zaledwie kilkadziesiąt minut!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej patelnię z łyżką oleju (lub większą ilością, jeśli lubisz tłuste potrawy). Wrzuć na nią cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu, ponieważ w przeciwnym razie danie wegańskie się przypali.
Dodaj pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka i kontynuuj smażenie przez 5 minut (postaraj się, aby ziemniak został podsmażony ze wszystkich stron). Ponownie nie zapominaj o mieszaniu od czasu do czasu.
Pokrój suszone morele na 4 części. Następnie dodaj je na patelnię. Dolej także wodę i miód. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, sporadycznie mieszając, dzięki czemu ten przepis na falafel będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dodaj Wegańskiego Falafela Garden Gourmet na patelnię na 5 minut przed końcem gotowania. Możesz także alternatywnie podpiec go na osobnej patelni na łyżce oleju zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - będzie wówczas znacznie bardziej chrupiący. Falafel z ciecierzycy świetnie smakuje również przyrządzony w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Gotowe warzywa z miodem i przyprawami wyłóż na talerz. Na wierzchu ułóż Wegańskiego Falafela Garden Gourmet. Posyp posiekanymi migdałami i natką pietruszki. Przepis wegański na przepyszne marokańskie danie został ukończony - możesz podawać do stołu. Smacznego!