Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj formę o średnicy ok. 24 cm niewielką ilością oleju i wyłóż dno wybranym ciastem. Piecz w piekarniku przez 5 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek.
Składniki
Quiche ze szpinakiem i roślinnym kurczakiem
To przepis prosto od znanych na arenie międzynarodowej blogerek kulinarych @chickslovefood!
Chrupiąca podstawa i soczyste wnętrze, na które składa się szpinak, suszone pomidory i wegańskie kawałki kurczaka...wyjątkowej kremowości nadaje tu aksamitny serek śmietankowy, a całość wieńczy posypka z prażonych nasion słonecznika. Rozkosz w najczystszej postaci!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Smaż szpinak na niewielkiej ilości oleju, aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Odsącz nadmiar wilgoci i przełóż szpinak do miski.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj tłuszczu jeśli potrzeba. Gdy cebula lekko się zarumieni wrzuć kawałki kurczaka i smaż przez 3 minuty.
Do miski ze szpinakiem dodaj składniki z patelni. Dorzuć odsączone suszone pomidory, serek śmietankowy i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Na podpieczone ciasto wyłóż zawartość miski i piecz w środkowej części piekarnika przez ok. 35 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni nasiona słonecznika - posyp nimi gotowy quiche i delektuj się smakiem!