Nuggets with roasted sweet potato and a meal salad with peanut dressing

Tacos z klopsikami warzywnymi, harissą i jogurtem

porcja 2 porcje
Czas trwania 18 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie klopsików warzywnych Garden Gourmet
6 tortilli taco
½ czerwonej cebuli
250 ml jogurtu
1 łyżka sosu harissa
Sok z jednej cytryny
2 łyżki nasion granatu
Świeża kolendra
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Tacos z klopsikami warzywnymi, harissą i jogurtem

Poznaj przepis wegetariański na pyszne tacos z Klopsikami Warzywnymi Garden Gourmet, sosem harissa, jogurtem i granatem. To wyjątkowo smakowite i aromatyczne danie, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Szybko i prosto! Jednak, kiedy podasz je rodzinie lub znajomym, z pewnością usłyszysz zachwyty, a nawet prośby o dokładkę i szczegółowy przepis. To idealnie danie, aby zrobić na kimś dobre wrażenie. Wypróbuj już teraz i skosztuj meksykańskich smaków w swoim domu!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj sos

Przełóż jogurt do miseczki i wymieszaj go z sosem harissa. Zadbaj o to, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

2. Usmaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i smaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet przez 4-7 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Regularnie przewracaj, aby opiec je ze wszystkich stron. Alternatywnie możesz także przygotować klopsiki w piekarniku na metalowej blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni. Zajmie Ci to tyle samo czasu, a danie będzie tak samo smaczne.

3. Podpiecz tortillę na patelni

Rozgrzej suchą patelnię i połóż na niej tortille. Podpiekaj z obu stron przez około jedną minutę, aż do uzyskania lekko złocistego koloru. Alternatywnie możesz także podgrzać tortille w piekarniku podczas pieczenia Klopsików Warzywnych, jednak pamiętaj, aby robić to maksymalnie przez 1-2 minuty (w przeciwnym razie tortilla zrobi się sucha i łamliwa, co uniemożliwi jej składanie).

4. Posmaruj tortillę sosem

Zdejmij tortillę z patelni i posmaruj ją odrobiną sosu jogurtowego (staraj się nie dawać go zbyt dużo, ponieważ nieestetycznie wypłynie podczas składania).

5. Przygotuj warzywa

Obierz i pokrój czerwoną cebulę na cienkie piórka. Przepłucz kolendrę pod bieżącą wodą i odłóż ją na papierowy ręcznik kuchenny. Dociśnij drugą warstwą ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kolendrę grubo posiekaj.

6. Złóż tacos

Do każdego taco włóż po trzy Klopsiki Warzywne Garden Gourmet. Udekoruj pestkami granatu, pokrojoną czerwoną cebulą i świeżą kolendrą. Taco ułóż w miseczce tak, aby się nie rozsypały (dodatkowo możesz je zabezpieczyć wykałaczkami).

7. Podawaj z sokiem z limonki i smacznego!

Na koniec wyciśnij odrobinę soku z limonki na gotowe tacos. To przełamie ich smak i sprawi, że posiłek będzie znacznie bardziej aromatyczny. Przepyszne danie wegetariańskie na obiad z meksykańskimi akcentami jest gotowe do podania. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
74.9 Gramy
Wartość energetyczna
590.5 Kilokalorie
Tłuszcze
17.8 Gramy
Białko
30.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!