Formę do tarty nasmaruj ulubionym tłuszczem. Wyłóż ciasto do formy. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 15-20 minut. Zaczekaj, aż ciasto się upiecze. Na tym etapie nie powinno się jeszcze zarumienić za mocno - wystarczy, jeśli lekko złapie kolor.
Składniki
Szpinakowa, wiosenna tarta z Warzywnymi Klopsikami
Szpinakowa, wiosenna tarta z Klopsikami Warzywnymi od Garden Gourmet to idealny pomysł na wegetariańskie święta. Doskonale sprawdzi się jako rodzinny obiad, kolacja dla znajomych czy przekąska do położenia na stole. Spróbuj, jak wyśmienicie smakuje połączenie świeżego szpinaku z warzywnymi klopsikami i daj się zachwycić!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka przepiórcze ugotuj na miękko lub na twardo - według uznania. Ostaw je do ostygnięcia. Następnie obierz.
Obierz cebulkę i czosnek. Następnie razem ze szczypiorkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi opłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Suchy szczypiorek drobno posiekaj. Cebulkę pokrój w kostkę o średniej grubości. Czosnek posiekaj (alternatywnie możesz także przecisnąć go przez praskę). Pomidorki koktajlowe przełóż do miseczki i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć cebulkę. Smaż, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i szpinak. Całość smaż, aż szpinak straci na objętości i stanie się miękki. Mieszaj od czasu do czasu, dzięki czemu danie wegetariańskie się nie przypali. Następnie odstaw do przestudzenia.
Ten krok wykonaj tylko wtedy, jeśli lubisz mocno chrupiące klopsiki. Na rozgrzaną patelnię wyłóż Warzywne Klopsiki od Garden Gourmet. Smaż według instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu obracając.
Do dużej miski wbij jajka. Dodaj śmietankę, szczypiorek, sól i pieprz (opcjonalnie możesz także dodać bulion warzywny WINIARY). Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i ponownie wymieszaj. Gotową masę przelej na wypieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe, Klopsiki Warzywne od Garden Gourmet oraz ugotowane jajka przepiórcze.
Przygotowane ciasto z masą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut. Całość powinna lekko się przyrumienić.
Upieczoną tartę odstaw do ostygnięcia. Pokrój w trójkąty, dzieląc ją na sześć lub osiem kawałków. Przepis wegetariański skończony - możesz podawać do stołu. Wege święta wielkanocne z takim daniem z pewnością będą przepyszne. Smacznego!