Obierz czerwoną cebulę. Dokładnie ją umyj i osusz wraz z cukinią oraz papryką. Pokrój warzywa na kawałki, które można łatwo nawlec na patyczek. Powinny mieć one około 3-4 centymetry szerokości.
Składniki
Szaszłyki z Roślinnymi Klopsikami w sosie barbecue
To idealny przepis wegetariański na grilla z soczystymi Klopsikami Roślinnymi Garden Gourmet, który łączy w sobie pikantny i słodki smak. Smaczne, aromatyczne i gotowe zaledwie w 15 minut - takie właśnie jest to danie. A dodatkowo smakuje wszystkim – dorosłym oraz dzieciom! Wypróbuj je jak najszybciej wraz z dołączonym przepisem na sos!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na każdy patyczek nabijaj naprzemiennie kawałki każdego warzywa i roślinne klopsiki. Gotowe wegetariańskie szaszłyki możesz od razu przenieść na grill lub przechowywać w lodówce przykryte folią. W ten sposób dotrwają nawet do rodzinnej kolacji czy spotkania ze znajomymi, które odbędzie się kolejnego dnia.
Obierz czosnek. Przekrój chili na pół i usuń połowę nasion (jeśli lubisz bardzo ostre jedzenie, zostaw je wszystkie). Umieść czosnek, chili i imbir w robocie kuchennym, a następnie zmiel na drobno. Możesz także do tego celu wykorzystać blender - wówczas umieść czosnek, chili i imbir w wysokim pojemniku lub słoiku. Tak przygotowaną podstawę sosu odłóż na bok.
Połącz wodę, cukier, ocet oraz odrobinę soli w rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj zmieloną mieszankę papryczek chili, czosnku i imbiru. W osobnym pojemniku wymieszaj skrobię z odrobiną wody. Dodaj do rondelka, cały czas gotując i zamieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, nie przerywając mieszania - sos powinien zgęstnieć. Kiedy to się stanie, odstaw do ostudzenia. Opcjonalnie możesz także dodać świeży imbir i/lub ocet ryżowy do smaku. Gotowy sos przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
Posmaruj ruszt odrobiną oleju. Ułóż szaszłyki na grillu i grilluj aż do miękkości, jednak nie krócej niż przez 7 minut, aby Klopsiki Roślinne Garden Gourmet zdążyły się dobrze upiec. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem (możesz nim polać szaszłyki lub też podać obok jako dip w miseczce). Opcjonalnie udekoruj całe danie kolendrą.
Danie wegetariańskie na obiad lub kolację jest gotowe do jedzenia. Smacznego!