Shakshuka with Vegan Falafels

Szakszuka z Wegańskim Falafelem

porcja 2 porcje
Czas trwania 17 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Wegańskich Falafeli od Garden Gourmet
400 g rozgniecionych naturalnych pomidorów (z puszki)
120 g cebuli
1 ząbek czosnku
pietruszka
pieprz cayenne (chili)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Szakszuka z Wegańskim Falafelem

Masz ochotę na szakszukę? Marzy Ci się przepis wegański, do którego wykorzystasz tylko roślinne produkty? Jesteś w dobrym miejscu! Szakszuka z Wegańskim Falafelem od Garden Gourmet to przepyszne połączenie pomidorów, przypraw i roślinnego zamiennika mięsa. Doskonale sprawdzi się jako danie wegańskie na obiad, pożywne śniadanie, szybka kolacja czy posiłek, który zabierzesz ze sobą na wynos (możesz ją z łatwością podgrzać, np. w mikrofali w pracy). Przygotuj już teraz i przetestuj ten smakowity przepis!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj cebulę i czosnek

Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę. Alternatywnie możesz także przecisnąć czosnek przez praskę.

2. Usmaż Wegańskie Falafele Garden Gourmet

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i smaż Wegańskie Falafele Garden Gourmet przez 6 minut, obracając je od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, odstaw i wyłóż falafela na papierowy ręcznik kuchenny. Przyłóż drugą warstwą ręcznika i delikatnie odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Alternatywnie falafel z ciecierzycy świetnie smakuje także przygotowany w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej (zajmie Ci to tyle samo czasu, co smażenie na patelni).

3. Podsmaż cebulę i czosnek

Na tę samą patelnię, na której wcześniej był smażony Wegański Falafel od Garden Gourmet, wlej kolejną łyżkę oliwy z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż cebulę oraz czosnek ze szczyptą soli. Rób to przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia.

4. Przygotuj sos

Na patelnię wlej pomidory z puszki i dopraw pieprzem cayenne do smaku. Wymieszaj danie i gotuj jeszcze przez 5 minut. Nie zapominaj o regularnym mieszaniu, dzięki czemu danie wegańskie się nie przypali.

5. Posiekaj natkę z pietruszki

Dokładnie umyj natkę z pietruszki i wyłóż ją na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego. Przykryj jeszcze jednym ręcznikiem i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Oderwij łodygi i grubo posiekaj liście pietruszki.

6. Wyłóż na talerz i ciesz się smakiem

Dodaj Wegańskie Falafele od Garden Gourmet na patelnię i gotuj przez kilka minut razem z sosem, od czasu do czasu mieszając. Wyłóż na talerz i podawaj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Dodatkowo możesz także przygotować podpiekane bagietki lub tosty z masłem, które będą idealnie pasować do tego dania. Przepis na falafel z szakszuką jest już gotowy - smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
40.8 Gramy
Wartość energetyczna
404.8 Kilokalorie
Tłuszcze
22.1 Gramy
Białko
10.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!