Odciśnij kiszoną kapustę z nadmiaru soków, a następnie przełóż ją do dużego garnka. Zalej kapustę bulionem i gotuj ją do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Składniki
Świąteczna zapiekanka z Klopsikami Warzywnymi
Świąteczna zapiekanka z Klopsikami Warzywnymi to przepyszne danie wegetariańskie, którego nie może zabraknąć na Twoim stole podczas Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak niesamowicie może smakować połączenie Klopsików Warzywnych od Garden Gourmet, kwaskowatej kapusty kiszonej, aromatycznych warzyw oraz pysznych ziemniaków. Wprost rozpływa się w ustach! Jeśli szukasz oryginalnej propozycji na świąteczny obiad lub rodzinną kolację, ten przepis wegetariański sprawdzi się doskonale.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz cebulę, czosnek i pora. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Cebule pokrój w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekaj (alternatywnie możesz także przepuścić go przez praskę). Pora podziel na cienkie krążki.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, a następnie zmniejsz ogień. Na patelnię wrzuć cebulę oraz pora. Smaż, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Na końcu dodaj czosnek, całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Kiszoną kapustę odcedź z wody (nie pozbywaj się bulionu po gotowaniu kapusty) i dodaj na patelnie. Smaż razem z cebulą przez około 5 minut. Systematycznie mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
Na patelnię z kapustą wlej passatę pomidorową oraz połowę bulionu pozostałego po gotowaniu kapusty. Na tym etapie możesz również dodać pozostałe przyprawy. Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Obierz ziemniaki ze skórki, umyj je i ugotuj do miękkości. Miękkie bulwy odcedź, a następnie przeciśnij przez praskę lub utłucz. W międzyczasie podgrzej 2-3 łyżki mleka. Do gładkich ziemniaków dodaj masło oraz mleko i mieszaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszaj, dzięki czemu wegetariańskie święta będą jeszcze bardziej smakowite.
Do sosu z warzyw i kiszonej kapusty dodaj Klopsiki Warzywne Garden Gourmet. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu wyłóż puree ziemniaczane i delikatnie rozprowadź po całym daniu. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz około 20-30 minut.
Pyszne danie na wege święta jest już gotowe! Ciepłą zapiekankę wyłóż na talerze.