Mrożoną mieszankę grzybów pozostaw do rozmrożenia i umyj pieczarki. Następnie zmiel wszystkie grzyby w blenderze lub drobno posiekaj. Pokrój cebulę, pietruszkę i marchewkę.
Składniki
ŚWIĄTECZNY WELLINGTON BURGER
Zaskocz swoich bliskich tworząc te wegetariańskie mini pieczenie a'la wellingtony z Garden Gourmet Sensational Burgerem. Aromatyczne, soczyste i chrupiące. Idealne na święta!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z odrobiną oleju i dodaj grzyby. Gotuj przez minutę, mieszając. Następnie dodaj wino i zredukuj, aż woda prawie całkiem wyparuje.
Dodaj do bazy sosu śmietankę i jeszcze trochę zredukuj. Następnie dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprzem i skórką z cytryny. Po chwili zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Obierz seler i odetnij 4 plastry o grubości około 3 mm, usmaż na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.
Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż przez chwilę Sensational Burgery od Garden Gourmet na dużym ogniu, aż staną się lekko brązowe. Następnie zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Pokrój ciasto francuskie na kawałki trochę większe od uformowanych burgerów i rozwałkuj je, jeden po drugim, aż powiększą się o połowę. Połóż plaster selera naciowego na środku, posyp bułką tartą i połóż na nim burgera.
Rozłóż warstwę przygotowanej mieszanki grzybowej na burgerze. Posmaruj brzegi ciasta niewielką ilością wody i złóż rogami do siebie nad nadzieniem. Tak przygotowane wellingtony ułóż na papierze do pieczenia na blasze. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki i udekoruj nimi wellingtony.
Posmaruj ciasto francuskie jajkiem lub odrobiną wody i posyp sezamem. Następnie wstaw wellingtony do piekarnika i piecz je przez około 10 minut w temperaturze 200°C.
Usmaż drobno posiekaną szalotkę na maśle i dodaj grzyby (z grubsza posiekane). Wymieszaj mąkę i gotuj przez chwilę. Dodaj trochę czerwonego wina i gotuj przez chwilę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Szparagi gotuj przez około 4 minuty, tak aby nadal były chrupiące. Odcedź i doprawi solą i pieprzem.