Wellington Burger

ŚWIĄTECZNY WELLINGTON BURGER

porcja 4 porcje
Czas trwania 45 MIN
Poziom trudności Trudny
KUP TERAZ

Składniki

2 opakowania Garden Gourmet SENSATIONAL BURGER
250 g pieczarek
100 g mrożonych grzybów leśnych
Trochę nasion sezamu
1 mały seler surowy
1 średnia marchewka
1 średnia cebula szalotka
1 łyżeczka bułki tartej
100 g śmietany 12%
4 gałązki natki pietruszki
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 g masła roślinnego
150 mililitrów bulionu warzywnego
75 mililitrów czerwonego wina
75 mililitrów białego wina
400 g zielonych szparagów
Trochę skórki z cytryny do smaku
Trochę pieprzu czarnego i soli do smaku
1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

ŚWIĄTECZNY WELLINGTON BURGER

Zaskocz swoich bliskich tworząc te wegetariańskie mini pieczenie a'la wellingtony z Garden Gourmet Sensational Burgerem. Aromatyczne, soczyste i chrupiące. Idealne na święta!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. PRZYGOTUJ GRZYBY I WARZYWA

Mrożoną mieszankę grzybów pozostaw do rozmrożenia i umyj pieczarki. Następnie zmiel wszystkie grzyby w blenderze lub drobno posiekaj. Pokrój cebulę, pietruszkę i marchewkę.

2. STWÓRZ BAZĘ POD NADZIENIE

Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z odrobiną oleju i dodaj grzyby. Gotuj przez minutę, mieszając. Następnie dodaj wino i zredukuj, aż woda prawie całkiem wyparuje.

3. DODAJ ŚMIETANKĘ DO GRZYBÓW

Dodaj do bazy sosu śmietankę i jeszcze trochę zredukuj. Następnie dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprzem i skórką z cytryny. Po chwili zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Obierz seler i odetnij 4 plastry o grubości około 3 mm, usmaż na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.

4. PRZYGOTUJ SENSATIONAL BURGERY

Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż przez chwilę Sensational Burgery od Garden Gourmet na dużym ogniu, aż staną się lekko brązowe. Następnie zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

5. PRZYGOTUJ CIASTO FRANCUSKIE

Pokrój ciasto francuskie na kawałki trochę większe od uformowanych burgerów i rozwałkuj je, jeden po drugim, aż powiększą się o połowę. Połóż plaster selera naciowego na środku, posyp bułką tartą i połóż na nim burgera.

6. DODAJ RESZTĘ SKŁADNIKÓW I ZŁÓŻ

Rozłóż warstwę przygotowanej mieszanki grzybowej na burgerze. Posmaruj brzegi ciasta niewielką ilością wody i złóż rogami do siebie nad nadzieniem. Tak przygotowane wellingtony ułóż na papierze do pieczenia na blasze. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki i udekoruj nimi wellingtony.

7. UPIECZ MINI WELLINGTONY

Posmaruj ciasto francuskie jajkiem lub odrobiną wody i posyp sezamem. Następnie wstaw wellingtony do piekarnika i piecz je przez około 10 minut w temperaturze 200°C.

8. ZRÓB SOS I GOTOWE. SMACZNEGO!

Usmaż drobno posiekaną szalotkę na maśle i dodaj grzyby (z grubsza posiekane). Wymieszaj mąkę i gotuj przez chwilę. Dodaj trochę czerwonego wina i gotuj przez chwilę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Szparagi gotuj przez około 4 minuty, tak aby nadal były chrupiące. Odcedź i doprawi solą i pieprzem.

 

Jeżeli masz ochotę skosztować jak smakuje oryginalna wołowina Wellington, spróbuj ją zrobić według przepisu Winiary.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
40.1 Gramy
Wartość energetyczna
573.7 Kilokalorie
Tłuszcze
31.5 Gramy
Białko
27.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!