Świąteczna sałatka z Falafelem

Świąteczna sałatka w kształcie wieńca z falafelem

porcja 4 porcje
Czas trwania 20 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie WEGAŃSKI FALAFEL Garden Gourmet
100 gram ulubionej sałaty lub gotowego miksu sałat
75 gram pestek granatu lub połowa granatu
4 świeże figi średniej wielkości
4-6 daktyli
30 gram orzechów pecan
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 mała czerwona cebula
6 łyżeczek oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu z granatu / grenadiny
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
Trochę soli
Trochę czarnego pieprzu
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Świąteczna sałatka w kształcie wieńca z falafelem

Ta sałatka z Wegańskim Falafelem Garden Gourmet stanowi piękny element świątecznej kolacji, wygląda nieszablonowo na świątecznym stole i świetnie nadaje się do dzielenia się nią z najbliższymi!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. PRZYGOTUJ DEKORACJE

Daktyle pokrój na kawałki, figi na ćwiartki, a orzechy pekan grubo posiekaj. Przygotuj żurawinę i pestki granatu.

2. ZRÓB DRESSING

Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe i wymieszaj z oliwą z oliwek, syropem z granatów i octem balsamicznym za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj sól i pieprz do smaku.

3. UŁOŻ BAZĘ WIEŃCA Z SAŁATY

Upewnij się, że sałata jest sucha i ułóż ją w kształt wieńca na ładnym dużym talerzu.

4. UDEKROUJ WIANEK OZDOBAMI

Na sałatce rozłóż daktyle, figi, pestki granatu, orzechy pekan i żurawinę.

5. UPIECZ FALAFELE, UDEKORUJ NIMI WIANEK I GOTOWE. SMACZNEGO!

Tuż przed podaniem upiecz Wegańskie Falafele Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kotleciki będą chrupiące, a następnie ułóż je na sałatce. Na koniec skrop wcześniej przygotowanym dressingiem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
62.4 Gramy
Wartość energetyczna
403.6 Kilokalorie
Tłuszcze
16.4 Gramy
Białko
5.7 Gramy