Mediterranean BBQ salad

Śródziemnomorska sałatka z Wegańskimi Filecikami i grillowanymi szparagami

porcja 4 porcje
Czas trwania 21 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

2 opakowania Wegańskich Filecików Garden Gourmet
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
1 rozgnieciony ząbek czosnku
600 g świeżych szparagów
250 g pomidorków koktajlowych
60 g liści rukoli
8 czarnych oliwek bez pestek, odsączonych
1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
120 g sera feta (opcjonalnie)
2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
mały pęczek liści bazylii
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Śródziemnomorska sałatka z Wegańskimi Filecikami i grillowanymi szparagami

Uwielbiasz warzywa smażone na grillu lub na patelni? Świętuj sezon na szparagi i pomidory ze smakowitym przepisem na sałatkę, zwieńczonym kawałkami Wegańskich Filecików Garden Gourmet. To przepyszne połączenie roślinnego mięsa i chrupiących warzyw, zestawionych z oliwą z oliwek i ziołami. Przygotuj dla siebie i całej rodziny! Sprawdźcie razem, jak smakuje to wyśmienite danie wegańskie na obiad, kolację lub szybką przekąskę, którą pokochają wszyscy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj warzywa

Dokładnie umyj szparagi i osusz z nadmiaru wilgoci za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przytnij ich końcówki (około 2 cm), aby usunąć zdrewniałą część. Umyj także pomidorki koktajlowe i podziel je na połówki. Obierz czosnek i drobno go posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Warzywa odstaw na bok.

2. Usmaż Wegańskie Fileciki Garden Gourmet

Na patelnię wlej oliwę z oliwek oraz wsyp zmiażdżony czosnek i mieszankę ziół. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wysokiej temperatury, a następnie zmniejsz ogień. Na patelni umieść Wegańskie Fileciki Garden Gourmet. Smaż je ze wszystkich stron przez 4-7 min zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż uzyskasz złoty kolor (nie zapominaj o obracaniu od czasu do czasu). Alternatywnie możesz także przyrządzić fileciki roślinne na patelni grillowej.

3. Grilluj szparagi

Wcześniej przygotowane szparagi grilluj bezpośrednio na grillu przez około 3 minuty (alternatywnie możesz także przygotować je na patelni grillowej). Nie zapominaj o tym, aby obrócić je w połowie czasu, ponieważ w przeciwnym razie to danie wegańskie może się przypalić.

4. Ułóż rukolę i warzywa na talerzu

Dokładnie umyj liście rukoli i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wilgoci. Następnie podziel je pomiędzy dwa talerze, tworząc średniej grubości warstwę. Ułóż na nich jeszcze ciepłe grillowane szparagi, pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Następnie całość skrop obficie oliwą z oliwek i octem.

5. Dodaj Wegańskie Fileciki Garden Gourmet i bazylię

Na tak przygotowane talerze z rukolą i warzywami, wyłóż ciepłe fileciki od Garden Gourmet. Następnie całe danie udekoruj listkami bazylii. Dla urozmaicenia możesz także pokruszyć jego wierzch odrobiną fety rozdrobnioną w rękach (sięgnij po roślinną wersję). Wyśmienity przepis wegański na smakowitą sałatkę jest już gotowy. Możesz podawać i zajadać od razu lub spakować do lunchboxa na wynos. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
10.8 Gramy
Wartość energetyczna
238.8 Kilokalorie
Tłuszcze
11.3 Gramy
Białko
22.8 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!