Selerowe risotto ze sznyclem

Selerowe risotto ze sznyclem szpinakowo-serowym

Składniki

2 opakowania Garden Gourmet Sznycel Szpinakowo-Serowy (360 g)
300 g ryżu arborio
400 g selera naciowego
90 g startego parmezanu
100 g rukoli
1 l bulionu warzywnego
2 czubate łyżki masła
1 duża cebula
20 pomidorków koktajlowych
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
odrobina pieprzu
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Selerowe risotto ze sznyclem szpinakowo-serowym

To wyjątkowe połączenie kremowego risotto z selerem naciowym, parmezanem i delikatnym sznyclem roślinnym, w którym szpinak spotyka się z holenderskim serem edam.

Danie łączy w sobie świeżość warzyw, aromatyczność i sycącą konsystencję, tworząc pełnowartościowy posiłek idealny na obiad lub elegancką kolację. Doskonałe zarówno dla wegetarian, jak i po prostu miłośników kuchni z twistem!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Pokrój warzywa

Pokrój cebulę oraz seler w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pomidorki przekrój na pół.

2. Przygotuj bazę

Rozgrzej masło na patelni - podsmaż cebulę, seler, czosnek oraz ryż na średnim ogniu, aż cebula się zarumieni, a ryż stanie się lekko szklisty. Do mieszanki stopniowo dolewaj połowę bulionu (500 ml) - najlepiej chochlą - kolejną dodaj dopiero gdy poprzednia została wchłonięta.

3. Dodaj zioła i pomidorki

Gdy ostatnia porcja bulionu wsiąknie w ryż, do garnka dorzuć zioła i pomidorki koktajlowe. Wlej resztę bulionu.

4. Usmaż sznycel

Podczas gdy ryż chłonie przyprawy i bulion, przygotuj sznycel szpinakowo-serowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - pamiętaj aby od czasu do czasu zamieszać garnek z risotto.

5. Ostatnie szlify

Spróbuj czy ryż jest już al dente, taki jak powinien. Jeśli tak - stopniowo dodawaj starty parmezan, cały czas mieszając. Jeśli ryż jest nadal zbyt twardy - możesz dodać jeszcze trochę wody.

6. Udekoruj i ciesz się smakiem!

Gotowe risotto wyłóż na talerze, posyp je rukolą, świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem. Na wierzch ułóż usmażone sznycle - smacznego!

chef_cooking

Culinary tip

Zachowanie ciepła podczas gotowania
Utrzymuj średni ogień podczas gotowania, aby składniki równomiernie się gotowały.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!