Połącz mąkę, jogurt grecki, jajka, oliwę z oliwek, garść pietruszki i szczyptę soli za pomocą miksera ręcznego lub trzepaczki, aż składniki się połączą. Wstaw masę do lodówki na 15 minut.
Składniki
Proteinowe śniadanie z klopsikami warzywnymi
Rozpocznij dzień od wysokobiałkowego śniadania, które łączy smak i wartości odżywcze! Puszyste naleśniki z zielonymi warzywami, to lekka baza - dopełniają ją aromatyczne klopsiki warzywne, które w opakowaniu mają 32 g białka!
To danie, które nasyci na długo i doda sił na cały poranek. Idealne dla aktywnych, świadomych i głodnych dobrego smaku!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bardzo porządnie rozgrzej patelnię i nałóż na nią odrobinę tłuszczu (najlepiej nasączonym kawałkiem ręcznika kuchennego). Wylewaj ciasto chochlą do zupy i smaż naleśniki na średnim ogniu - pamiętaj, aby przewrócić je na drugą stronę.
Umyj wybrane warzywa, obierz w razie potrzeby i pokrój na średnie kawałki. Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na dużej patelni i podsmaż je na średnim ogniu. Po około 4 minutach dodaj 50 ml wody oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - przykryj, duś do miękkości i odparowania wody.
W międzyczasie przygotuj warzywne klopsiki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wybranym sposobem.
Wymieszaj twaróg z pieprzem i ulubionymi ziołami - np. oregano. Każdy naleśnik posmaruj taką mieszanką i rozłóż po równo usmażone warzywa - złóż naleśniki ulubionym sposobem w trójkąty lub rulony! Ułóż je na talerze i dodaj klopsiki warzywne - delektuj się smakiem!