Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C dla piekarników z termoobiegiem). Upiecz warzywa na sałatkę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie pieczenia przewróć je na drugą stronę (możesz to zrobić kilkukrotnie), dzięki czemu równomiernie się podpieką.
Składniki
Pita z ognistą, czerwoną papryką i falafelem
Spróbuj tego przepysznego falafela z sosem chili w chlebie pita z orzeźwiającą sałatką z kuskusu. Prawdziwa wegetariańska uczta inspirowana smakami Bliskiego Wschodu, obok której nie da się przejść obojętnie! Zobacz, jak smakuje falafel od Garden Gourmet w niecodziennym wydaniu. Przygotuj smakowite danie wegańskie na obiad, rodzinną kolację lub luźne spotkanie ze znajomymi. Skosztuj tego orientalnego smaku i ciesz się nim razem ze swoimi bliskimi!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umieść Wegańskiego Falafela Garden Gourmet na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i podgrzewaj przez 7-9 minut w piekarniku. Od czasu do czasu obracaj. Alternatywnie falafel z ciecierzycy może także zostać usmażony na patelni na niewielkiej ilości oleju (7-9 min) lub we frytkownicy beztłuszczowej (5-6 min).
W trakcie ostatnich 3-4 minut pieczenia Wegańskiego Falafela, włóż do piekarnika pitę, aby się podgrzała. Alternatywnie możesz także podpiec ją na patelni do złotego koloru. Pamiętaj jednak, aby robić to na małym ogniu, ponieważ w przeciwnym razie pieczywo łatwo się spali.
Gotuj kuskus na parze, wykorzystując do tego celu 120 ml wrzącej wody. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny. Do ugotowanej kaszy dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj z pieczonymi warzywami, a następnie odłóż na bok, aby smaki się przeniknęły. Dzięki temu danie wegańskie będzie wyjątkowo aromatyczne.
Otwórz pitę i wypełnij ją sosami oraz mieszanką liści sałaty. Następnie nałóż startą marchewkę i całość posyp świeżą miętą. Na wierzchu połóż Wegańskiego Falafela od Garden Gourmet, a smakowity przepis wegański będzie już prawie gotowy!
Tak przygotowaną pitę z Wegańskim Falafelem Garden Gourmet podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką kuskus z pieczonymi warzywami. Dzięki niej przepis na falafel będzie jeszcze bardziej aromatyczny i sycący. Zajadaj na ciepło tuż po przygotowaniu. Smacznego!