Fiery Better Quality

Pita z ognistą, czerwoną papryką i falafelem

porcja 2 porcje
Czas trwania 30 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

opakowanie falafel wegański Garden Gourmet
60 g startej marchewki
80 g mieszanki liści sałaty
300 g wstępnie przygotowanych pieczonych warzyw
80 g kuskusu
8 łyżek świeżej mięty
4 łyżki dipu śmietanowo-cebulowego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżeczki oleju
sok z jednej cytryny
2 płaskie chlebki lub wrapy
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Pita z ognistą, czerwoną papryką i falafelem

Spróbuj tego przepysznego falafela z sosem chili w chlebie pita z orzeźwiającą sałatką z kuskusu. Prawdziwa wegetariańska uczta inspirowana smakami Bliskiego Wschodu, obok której nie da się przejść obojętnie! Zobacz, jak smakuje falafel od Garden Gourmet w niecodziennym wydaniu. Przygotuj smakowite danie wegańskie na obiad, rodzinną kolację lub luźne spotkanie ze znajomymi. Skosztuj tego orientalnego smaku i ciesz się nim razem ze swoimi bliskimi!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Rozgrzej piekarnik i upiecz warzywa na sałatkę kuskus

Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C dla piekarników z termoobiegiem). Upiecz warzywa na sałatkę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie pieczenia przewróć je na drugą stronę (możesz to zrobić kilkukrotnie), dzięki czemu równomiernie się podpieką.

2. Upiecz Wegańskiego Falafela Garden Gourmet

Umieść Wegańskiego Falafela Garden Gourmet na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i podgrzewaj przez 7-9 minut w piekarniku. Od czasu do czasu obracaj. Alternatywnie falafel z ciecierzycy może także zostać usmażony na patelni na niewielkiej ilości oleju (7-9 min) lub we frytkownicy beztłuszczowej (5-6 min).

3. Podgrzej pitę

W trakcie ostatnich 3-4 minut pieczenia Wegańskiego Falafela, włóż do piekarnika pitę, aby się podgrzała. Alternatywnie możesz także podpiec ją na patelni do złotego koloru. Pamiętaj jednak, aby robić to na małym ogniu, ponieważ w przeciwnym razie pieczywo łatwo się spali.

4. Przygotuj sałatkę z kuskusu z pieczonymi warzywami

Gotuj kuskus na parze, wykorzystując do tego celu 120 ml wrzącej wody. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny. Do ugotowanej kaszy dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj z pieczonymi warzywami, a następnie odłóż na bok, aby smaki się przeniknęły. Dzięki temu danie wegańskie będzie wyjątkowo aromatyczne.

5. Wypełnij pitę

Otwórz pitę i wypełnij ją sosami oraz mieszanką liści sałaty. Następnie nałóż startą marchewkę i całość posyp świeżą miętą. Na wierzchu połóż Wegańskiego Falafela od Garden Gourmet, a smakowity przepis wegański będzie już prawie gotowy!

6. Podawaj z sałatką i ciesz się smakiem!

Tak przygotowaną pitę z Wegańskim Falafelem Garden Gourmet podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką kuskus z pieczonymi warzywami. Dzięki niej przepis na falafel będzie jeszcze bardziej aromatyczny i sycący. Zajadaj na ciepło tuż po przygotowaniu. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
104.4 Gramy
Wartość energetyczna
684.5 Kilokalorie
Tłuszcze
18.2 Gramy
Białko
23.4 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!