Baked Squash with Filet Pieces

Pieczony kabaczek z wegańskimi filecikami

porcja 2 porcje
Czas trwania 37 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Wegańskich Filecików Garden Gourmet
400 g kabaczka bez skóry
200 g ugotowanej soczewicy
125 g jogurtu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn
sól
czarny pieprz
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Pieczony kabaczek z wegańskimi filecikami

Szukasz szybkiego i łatwego przepisu, który jednocześnie zachwyci Twoje kubki smakowe? Ten pieczony kabaczek z zaledwie kilku składników z Wegańskimi Filecikami od Garden Gourmet został stworzony dla Ciebie. To przepyszne danie, którego wystarczy spróbować tylko raz, aby się zakochać. Dzięki połączeniu delikatnego smaku kabaczka i intensywnego aromatu roślinnego mięsa otrzymasz niezwykły posiłek. Doskonale nada się na obiad, kolację, a nawet przyjęcie najbardziej wymagającego gościa. Koniecznie wypróbuj ten przepis wegański jak najszybciej!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ustaw go w trybie góra-dół.

2. Upiecz kabaczka

Dokładnie umyj kabaczka, a następnie dokładnie osusz go kuchennym ręcznikiem. Pokrój warzywo na regularne kawałki w formie kwadratów. Umieść je na blasze do pieczenia, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj tak, aby kabaczek obtoczył się w przyprawach.  Piecz przez 15 minut, mieszając w połowie pieczenia. Zadbaj o to, aby warzywo podpiekło się ze wszystkich stron, dzięki czemu to danie wegańskie będzie znacznie bardziej aromatyczne.

3. Upiecz Wegańskie Fileciki Garden Gourmet

Upieczony kabaczek posyp rozmarynem i ponownie dokładnie wymieszaj. Następnie wyłóż na blachę fileciki roślinne od Garden Gourmet i piecz całość razem z kabaczkiem przez kolejne 10 minut. W połowie czasu obróć fileciki na drugą stronę, dzięki czemu równomiernie się upieką. Alternatywnie możesz także przygotować fileciki na patelni, jeśli preferujesz smażone mięso roślinne. Zajmie Ci to ok. 4-7 minut i będziesz potrzebować łyżki oleju.

4. Przygotuj sos jogurtowy

Obierz i pokrój czosnek na niewielką kostkę lub przeciśnij go przez praskę. Następnie przełóż jogurt sojowy do miseczki, dodaj czosnek, łyżkę oleju, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na chwilę, aby smaki mogły się przeniknąć. W razie potrzeby przypraw dodatkową porcją soli i pieprzu.

5. Nałóż na talerz i delektuj się

Przełóż soczewicę na talerz i połóż obok niej pieczonego kabaczka. Na wierzchu ułóż kawałki Wegańskich Filecików od Garden Gourmet. Całość dopraw sosem jogurtowym do smaku - możesz także pozostawić go w miseczce i nabierać widelcem w trakcie jedzenia. Twoje danie wegańskie na obiad z roślinnym mięsem i aromatycznymi dodatkami jest już gotowe do podania. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
51.6 Gramy
Wartość energetyczna
501.7 Kilokalorie
Tłuszcze
19.6 Gramy
Białko
30.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!