Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Pokrój dynię na równe kawałki. Ułóż je na blasze do pieczenia, dodaj łyżkę oliwy, sól, pieprz do smaku i wymieszaj. Piecz przez 15 minut, mieszając w połowie pieczenia.
Składniki
Pieczona dynia z wegańskim kurczakiem i sosem jogurtowym
Danie, które otula smakiem jak ulubiony sweter w chłodny październikowy wieczór. Dynia upieczona na miękko i aksamitna soczewica, wnoszą do talerza słodycz...z kolei nasze wegańskie fileciki nadają tu prawdziwej wyrazistości. Całość dopełnia delikatny, choć pełen smaku, sos na bazie jogurtu i rozmarynu - równoważy i dodaje świeżości.
To prawdziwa jesienna rozkosz!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dyni dorzuć wegańskie fileciki. Możesz dodać ulubione przyprawy - piecz przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie wymieszaj wybrany jogurt ze startym czosnkiem, pozostałą łyżką oliwy, szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem.
Jeśli się na nią zdecydował*ś - wyłóż soczewicę, a na nią pieczoną dynię z wegańskimi kurczaczkami. Możesz wszystko udekorować rozmarynem. Podawaj z sosem i ciesz się pysznym, jesiennym smakiem!