Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C dla piekarników z termoobiegiem). Umieść tortille na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 5-8 minut. W międzyczasie kontroluj, czy tortilla piecze się prawidłowo - powinna być lekko zarumieniona, ale nie przypalona. Alternatywnie możesz ją także podgrzać na suchej patelni.
Składniki
Meksykańskie fajitas z Wegańskimi Filecikami
Ten wegetariański przepis na fajitas w stylu meksykańskim, przygotowany z idealnie delikatnych Wegańskich Filecików Garden Gourmet z pewnością zadowoli Twoich przyjaciół i rodzinę! Dzięki wyjątkowemu smakowi, pozwoli Wam poczuć prawdziwe smaki kuchni meksykańskiej. To idealne danie wegańskie na obiad, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w trakcie uroczystego spotkania czy imprezy w domu. Skosztuj przepysznego fajitas w roślinnej wersji razem ze swoimi bliskimi!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj paprykę, obierz cebulę i pokrój warzywa w plastry. Postaraj się, aby nie były one ani zbyt cienkie, ani zbyt grube - powinny mieć ok. 3-4 milimetry szerokości. Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni. Smaż paprykę i cebulę, delikatnie mieszając, aż zaczną się karmelizować. Następnie na chwilę odstaw warzywa na talerz lub miseczkę.
Wyłóż Wegańskie Fileciki Garden Gourmet na patelnię i smaż, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa i przypraw całość. Smaż przez kolejną minutę, tak aby smaki w wege fajitas nawzajem się przenikły. Alternatywnie, możesz także przygotować Wegańskie Fileciki w piekarniku według instrukcji na opakowaniu, np. podczas pieczenia tortilli.
Przygotuj szybką salsę kukurydzianą. W tym celu połącz kukurydzę z pokrojoną w kostkę cebulą, awokado i sokiem z limonki. Całość posyp liśćmi kolendry oraz dopraw czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj salsę, a jeśli to możliwe - odłóż na kilka minut, aby smaki miały okazję się przeniknąć. Dzięki temu to danie wegańskie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Przepis wegański na fajitas dobiega końca. Teraz wystarczy już tylko umieść wszystko w miseczkach lub na talerzach i położyć na stole. Nie zapomnij o przygotowanej w pierwszym kroku tortilli, która będzie stanowić doskonałe przełamanie intensywnych smaków.
Pyszne danie kuchni wegańskiej gotowe! Smacznego!