Chicken Style Fillets Fajitas

Meksykańskie fajitas z Wegańskimi Filecikami

porcja 4 porcje
Czas trwania 25 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

2 opakowania Filecików Wegańskich Garden Gourmet
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
1 małe awokado, pokrojone w kostkę
200 g puszki kukurydzy cukrowej zalanej wodą, odsączonej
200 g worek liści sałaty
1 cebula, pokrojona w plasterki
4 średnie tortille
25 g liści kolendry
100 g salsy ze świeżych pomidorów
Wycisnąć sok z limonki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Świeżo zmielony czarny pieprz
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Meksykańskie fajitas z Wegańskimi Filecikami

Ten wegetariański przepis na fajitas w stylu meksykańskim, przygotowany z idealnie delikatnych Wegańskich Filecików Garden Gourmet z pewnością zadowoli Twoich przyjaciół i rodzinę! Dzięki wyjątkowemu smakowi, pozwoli Wam poczuć prawdziwe smaki kuchni meksykańskiej. To idealne danie wegańskie na obiad, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w trakcie uroczystego spotkania czy imprezy w domu. Skosztuj przepysznego fajitas w roślinnej wersji razem ze swoimi bliskimi!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Rozgrzej piekarnik i upiecz tortille

Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C dla piekarników z termoobiegiem). Umieść tortille na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 5-8 minut. W międzyczasie kontroluj, czy tortilla piecze się prawidłowo - powinna być lekko zarumieniona, ale nie przypalona. Alternatywnie możesz ją także podgrzać na suchej patelni.

2. Skarmelizuj cebulę i paprykę

Umyj paprykę, obierz cebulę i pokrój warzywa w plastry. Postaraj się, aby nie były one ani zbyt cienkie, ani zbyt grube - powinny mieć ok. 3-4 milimetry szerokości. Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni. Smaż paprykę i cebulę, delikatnie mieszając, aż zaczną się karmelizować. Następnie na chwilę odstaw warzywa na talerz lub miseczkę.

3. Usmaż oraz przypraw kawałki wegańskich filecików i warzywa

Wyłóż Wegańskie Fileciki Garden Gourmet na patelnię i smaż, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa i przypraw całość. Smaż przez kolejną minutę, tak aby smaki w wege fajitas nawzajem się przenikły. Alternatywnie, możesz także przygotować Wegańskie Fileciki w piekarniku według instrukcji na opakowaniu, np. podczas pieczenia tortilli.

4. Przygotuj salsę kukurydzianą

Przygotuj szybką salsę kukurydzianą. W tym celu połącz kukurydzę z pokrojoną w kostkę cebulą, awokado i sokiem z limonki. Całość posyp liśćmi kolendry oraz dopraw czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj salsę, a jeśli to możliwe - odłóż na kilka minut, aby smaki miały okazję się przeniknąć. Dzięki temu to danie wegańskie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

5. Złóż fajitas i ciesz się smakiem!

Przepis wegański na fajitas dobiega końca. Teraz wystarczy już tylko umieść wszystko w miseczkach lub na talerzach i położyć na stole. Nie zapomnij o przygotowanej w pierwszym kroku tortilli, która będzie stanowić doskonałe przełamanie intensywnych smaków.
Pyszne danie kuchni wegańskiej gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
31.1 Gramy
Wartość energetyczna
319.7 Kilokalorie
Tłuszcze
11.6 Gramy
Białko
22.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!