Suszone grzyby przełóż do niewielkiej miseczki i zalej wrzątkiem. Trzymaj pod przykryciem co najmniej przez kilka minut, dzięki czemu staną się miękkie.
Składniki
Łazanki z Filecikami Wegańskimi i kiszoną kapustą
W te święta razem z całą rodziną skosztuj aromatycznych łazanek w wegetariańskim wydaniu. Wypróbuj, jak smakuje połączenie kapusty, grzybów i idealnie dobranych przypraw z Filecikami Wegańskimi od Garden Gourmet. To doskonały zamiennik mięsa, który do złudzenia przypomina swój oryginał, dzięki czemu ten przepis wegetariański posmakuje nawet osobom spożywającym mięso na co dzień. Przygotuj sycący obiad, smakowitą kolację lub jedno z dwunastu dań na wigilijny stół i przeżyj niezapomniane święta!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Następnie przełóż ją do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj tak długo, aż kapusta będzie miękka. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.
Weź drugi garnek i odcedź nad nim kapustę. Nie wylewaj bulionu - zachowaj go na później.
Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Następnie drobno je posiekaj.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekaj (alternatywnie możesz także przecisnąć go przez praskę).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wyłóż Fileciki Wegańskie Garden Gourmet. Smaż je zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnię (może być po smażeniu Filecików Wegańskich) wrzuć cebulę i smaż tak długo, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek oraz posiekane grzyby. Ponownie smaż razem przez około 3 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię odcedzoną kapustę oraz Fileciki Wegańskie Garden Gourmet. Całość razem smaż, podlewając odrobiną bulionu, aby kapusta nie była zbyt sucha. Nie zapominaj o mieszaniu, dzięki czemu danie wegetariańskie się nie przypali.
Doprowadź osoloną wodę do wrzenia, a następnie wrzuć na nią makaron łazanki. Ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodaj na patelnię i duś jeszcze przez 5 minut. Na końcu dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.
Danie na wegetariańskie święta jest gotowe - smacznego!