W misce wymieszaj mleko, wodę, mąkę, jajka i sól, aż masa będzie gładka. Odstaw na 15 minut. Następnie usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Składniki
Krokiety z pieczarkami i wegańskim kurczakiem
To idealna propozycja dla osób poszukujących tradycyjnych i sycących dań w wersji roślinnej.
Delikatne naleśniki wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i smażonych kawałków wegańskiego kurczaka tworzą wyjątkowe połączenie smaków! Danie to świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, oferując zdrowszą, a przede wszystkim roślinną, alternatywę dla tradycyjnych krokietów.
Psst...świetnie komponują się z barszczem czerwonym Winiary!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebule, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
Fileciki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie gdy ostygną, pokrój je na małe kawałki i dodaj do cebuli oraz pieczarek. Na koniec wymieszaj wszystko z posiekaną natką pietruszki.
Na każdym naleśniku ułóż porcję farszu (ok.1,5 łyżki), zawiń brzegi i zwiń w rulon. Obtocz je w najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
Na rozgrzanym tłuszczu smaż krokiety z obu stron na złocisty kolor. I gotowe! Podawaj gorące, najlepiej z ulubionym sosem lub barszczem.