Vegetarian balls is cranberry sauce

Klopsiki warzywne w sosie żurawinowym

porcja 1 porcja
Czas trwania 36 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

2 opakowania Klopsików Warzywnych Garden Gourmet
1 wyciśnięta pomarańcza
125 ml czerwonego wina
200 ml bulionu grzybowego
2 łyżki miodu lub cukru
225 świeżych żurawin
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
oliwa z oliwek do smażenia
tymianek do dekoracji
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Klopsiki warzywne w sosie żurawinowym

Wypróbuj ten zimowy przepis wegański na sos żurawinowy, ale tym razem w wersji z naszymi Warzywnymi Klopsikami Garden Gourmet. Słodkie, aromatyczne i pyszne! Takie właśnie jest to niezwykłe danie, które z pewnością podbije serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Do jego wykonania będziesz potrzebować zaledwie kilku prostych składników. Być może już teraz masz je w swojej kuchni!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj pomarańczę

Umyj całą pomarańczę, tak aby usunąć wszystkie zabrudzenia ze skórki. Następnie obierz skórkę z połowy pomarańczy i zetrzyj ją na drobnej tarce. Z pozostałego owocu wyciśnij sok. Zadbaj o to, aby w środku nie znalazły się pestki ani większe kawałki miąższu.

2. Ugotuj żurawinę

Połącz ze sobą wino, bulion grzybowy, sok pomarańczowy, startą skórkę z pomarańczy, żurawinę i miód w jednym garnku. Gotuj tak długo, aż żurawina stanie się miękka. Mieszaj co 2-3 minuty, aby uniknąć przypalenia.

3. Zblenduj żurawinę na sos

Za pomocą blendera ręcznego zmiel wcześniej przygotowaną żurawinę z dodatkami. Blenduj tak długo, aż uzyskasz konsystencję sosu.

4. Dodaj skrobię ziemniaczaną do sosu żurawinowego

Aby związać sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Wlej ją do sosu żurawinowego i dokładnie wymieszaj. Postaw całość na ogniu i pozostaw na chwilę do zagotowania. Cały czas mieszaj, aby Twoje danie wegańskie się nie przypaliło.

5. Przygotuj syrop pomarańczowy

Pozostałą skórkę pomarańczową pokrój na bardzo cienkie paski i zagotuj ze 100 ml wody oraz łyżką cukru. Rób to przez około 5 minut, do momentu aż całość będzie miękka. Nie zapominaj o mieszaniu, dzięki czemu syrop się nie przypali. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

6. Upiecz/Usmaż klopsiki warzywne, polej sosem i podawaj!

Upiecz lub usmaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Następnie polej klopsiki sosem żurawinowym i podawaj w świątecznej misce. Całość udekoruj syropem pomarańczowym i tymiankiem.

7. Połącz z ulubionymi świątecznymi potrawami!

To przepyszne danie wegańskie na obiad można połączyć z innymi przepisami. Klopsiki Warzywne będą doskonale komponować się z:
• Słodkim puree ziemniaczanym z orzechami laskowymi i pietruszką;
• Smażonym dzikim szpinakiem z czerwoną cebulą, orzeszkami pinii i rodzynkami;
• Pieczoną brukselką z octem balsamicznym, pestkami granatu i orzeszkami pinii.
Gotowe! Możesz cieszyć się pysznym i aromatycznym daniem dla całej rodziny i na każdą okazję!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
104.5 Gramy
Wartość energetyczna
1642.1 Kilokalorie
Tłuszcze
86.8 Gramy
Białko
82 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!