Umyj całą pomarańczę, tak aby usunąć wszystkie zabrudzenia ze skórki. Następnie obierz skórkę z połowy pomarańczy i zetrzyj ją na drobnej tarce. Z pozostałego owocu wyciśnij sok. Zadbaj o to, aby w środku nie znalazły się pestki ani większe kawałki miąższu.
Składniki
Klopsiki warzywne w sosie żurawinowym
Wypróbuj ten zimowy przepis wegański na sos żurawinowy, ale tym razem w wersji z naszymi Warzywnymi Klopsikami Garden Gourmet. Słodkie, aromatyczne i pyszne! Takie właśnie jest to niezwykłe danie, które z pewnością podbije serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Do jego wykonania będziesz potrzebować zaledwie kilku prostych składników. Być może już teraz masz je w swojej kuchni!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Połącz ze sobą wino, bulion grzybowy, sok pomarańczowy, startą skórkę z pomarańczy, żurawinę i miód w jednym garnku. Gotuj tak długo, aż żurawina stanie się miękka. Mieszaj co 2-3 minuty, aby uniknąć przypalenia.
Za pomocą blendera ręcznego zmiel wcześniej przygotowaną żurawinę z dodatkami. Blenduj tak długo, aż uzyskasz konsystencję sosu.
Aby związać sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Wlej ją do sosu żurawinowego i dokładnie wymieszaj. Postaw całość na ogniu i pozostaw na chwilę do zagotowania. Cały czas mieszaj, aby Twoje danie wegańskie się nie przypaliło.
Pozostałą skórkę pomarańczową pokrój na bardzo cienkie paski i zagotuj ze 100 ml wody oraz łyżką cukru. Rób to przez około 5 minut, do momentu aż całość będzie miękka. Nie zapominaj o mieszaniu, dzięki czemu syrop się nie przypali. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Upiecz lub usmaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Następnie polej klopsiki sosem żurawinowym i podawaj w świątecznej misce. Całość udekoruj syropem pomarańczowym i tymiankiem.
To przepyszne danie wegańskie na obiad można połączyć z innymi przepisami. Klopsiki Warzywne będą doskonale komponować się z:
• Słodkim puree ziemniaczanym z orzechami laskowymi i pietruszką;
• Smażonym dzikim szpinakiem z czerwoną cebulą, orzeszkami pinii i rodzynkami;
• Pieczoną brukselką z octem balsamicznym, pestkami granatu i orzeszkami pinii.
Gotowe! Możesz cieszyć się pysznym i aromatycznym daniem dla całej rodziny i na każdą okazję!