Greek Vegan Skewers

Greckie szaszłyki z Wegańskimi Filecikami

porcja 2 porcje
Czas trwania 31 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Wegańskich Filecików od Garden Gourmet
1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
2 duże pomidory, pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cytryna
2 łyżki wegańskiego jogurtu (lub jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu)
2 płaskie chlebki
garść posiekanego świeżego tymianku i oregano (lub 2 łyżeczki suszonego)
1 łyżka oliwy z oliwek
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Greckie szaszłyki z Wegańskimi Filecikami

Niezależnie od tego, czy jest wspaniały słoneczny dzień, czy pada deszcz, te proste, ale super pyszne szaszłyki są doskonałym pomysłem! Wegańskie Fileciki od Garden Gourmet w zestawieniu z pieczonymi warzywami są właśnie tym, czego potrzebujesz. Wypróbuj je jako danie wegańskie na obiad, szybką kolację czy przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Choć są banalnie proste w wykonaniu, to ich smak zachwyca zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Daj się przekonać i jak najszybciej wypróbuj ten przepis wegański w swojej kuchni.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Zamarynuj Wegańskie Fileciki od Garden Gourmet

Wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie umyj, a następnie zetrzyj skórkę cytrusa na tarce. Obierz i pokrój czosnek na drobną kostkę (alternatywnie możesz także przecisnąć go przez praskę). Przełóż skórkę cytryny, sok i zmiażdżony czosnek do miski, a następnie wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do marynaty Wegańskie Fileciki Garden Gourmet, dokładnie je obtocz i odłóż na kilka minut.

2. Przygotuj warzywa na szaszłyki

Umyj czerwoną paprykę i dokładnie osusz. Pokrój ją w kostkę o dużych rozmiarach tak, aby nadawała się do nabicia na szaszłyk. Obierz cebulę i pokrój na sporej wielkości kawałki.

3. Przygotuj szaszłyki

Nabij Wegańskie Fileciki Garden Gourmet na drewniane lub metalowe szaszłyki, przeplatając je na zmianę wcześniej przygotowanymi kawałkami papryki i cebuli. Smaż lub grilluj szaszłyki przez 10-12 minut, regularnie obracając, aż będą gorące i mocno przypieczone na brzegach. Alternatywnie piecz je w piekarniku przez 10-15 minut, aż warzywa i fileciki roślinne nabiorą mocno złotego koloru.

4. Podpiecz chlebki

Ułóż chlebki na grillu i piecz je przez kilka chwil, aby się podgrzały. Alternatywnie możesz także włożyć je do piekarnika w trakcie pieczenia szaszłyków. Pamiętaj jednak, aby wyciągnąć pieczywo po maksymalnie 1-2 minutach, ponieważ w przeciwnym razie zrobią się suche i łamliwe.

5. Przygotuj świeże warzywa

Obierz ogórka i pokój go na długie wstążki. Umyj pomidory i podziel je na ósemki lub pokrój w grube plastry.

6. Podawaj i rozkoszuj się smakiem

Wyłóż gotowe szaszłyki na talerz. Podawaj z ciepłym chlebem oraz świeżymi pomidorami i ogórkiem. Możesz także opcjonalnie polać szaszłyki dowolnym sosem, np. tysiąca wysp lub barbecue. Przepyszne danie wegańskie jest już gotowe - jedz ze smakiem!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
42 Gramy
Wartość energetyczna
372.4 Kilokalorie
Tłuszcze
11 Gramy
Białko
26.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!