Wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie umyj, a następnie zetrzyj skórkę cytrusa na tarce. Obierz i pokrój czosnek na drobną kostkę (alternatywnie możesz także przecisnąć go przez praskę). Przełóż skórkę cytryny, sok i zmiażdżony czosnek do miski, a następnie wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do marynaty Wegańskie Fileciki Garden Gourmet, dokładnie je obtocz i odłóż na kilka minut.
Składniki
Greckie szaszłyki z Wegańskimi Filecikami
Niezależnie od tego, czy jest wspaniały słoneczny dzień, czy pada deszcz, te proste, ale super pyszne szaszłyki są doskonałym pomysłem! Wegańskie Fileciki od Garden Gourmet w zestawieniu z pieczonymi warzywami są właśnie tym, czego potrzebujesz. Wypróbuj je jako danie wegańskie na obiad, szybką kolację czy przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Choć są banalnie proste w wykonaniu, to ich smak zachwyca zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Daj się przekonać i jak najszybciej wypróbuj ten przepis wegański w swojej kuchni.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj czerwoną paprykę i dokładnie osusz. Pokrój ją w kostkę o dużych rozmiarach tak, aby nadawała się do nabicia na szaszłyk. Obierz cebulę i pokrój na sporej wielkości kawałki.
Nabij Wegańskie Fileciki Garden Gourmet na drewniane lub metalowe szaszłyki, przeplatając je na zmianę wcześniej przygotowanymi kawałkami papryki i cebuli. Smaż lub grilluj szaszłyki przez 10-12 minut, regularnie obracając, aż będą gorące i mocno przypieczone na brzegach. Alternatywnie piecz je w piekarniku przez 10-15 minut, aż warzywa i fileciki roślinne nabiorą mocno złotego koloru.
Ułóż chlebki na grillu i piecz je przez kilka chwil, aby się podgrzały. Alternatywnie możesz także włożyć je do piekarnika w trakcie pieczenia szaszłyków. Pamiętaj jednak, aby wyciągnąć pieczywo po maksymalnie 1-2 minutach, ponieważ w przeciwnym razie zrobią się suche i łamliwe.
Obierz ogórka i pokój go na długie wstążki. Umyj pomidory i podziel je na ósemki lub pokrój w grube plastry.
Wyłóż gotowe szaszłyki na talerz. Podawaj z ciepłym chlebem oraz świeżymi pomidorami i ogórkiem. Możesz także opcjonalnie polać szaszłyki dowolnym sosem, np. tysiąca wysp lub barbecue. Przepyszne danie wegańskie jest już gotowe - jedz ze smakiem!