Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

porcja 4 porcje
Czas trwania 1 H.
Poziom trudności Średni
KUP TERAZ

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet SENSATIONAL MIELONE
10 Liście Kapusta włoska
1 Szklanka Ryż ugotowany
1 Sztuka Cebula duża
2 Ząbki Czosnek
2 Łyżki Natka pietruszki
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz do smaku
1 Trochę Oliwa do smażenia
750 Mililitry Bulion
2 Łyżki Koncentrat pomidorowy
400 Mililitry Passata pomidorowa
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz czarny do smaku
1 Trochę Cukier do smaku
1/2 Pęczek Pęczek koperku
1 Łyżka Mąka pszenna
1 Sztuka Liść laurowy
3 Sztuki Ziarenka ziela angielskiego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym należą do klasyki kuchni polskiej. A gdyby tak nieco unowocześnić to przepyszne danie i przygotować je z użyciem... wegetariańskiego "mięsa" mielonego? Wegetarianie, którzy tęsknią za smakami dzieciństwa, na pewno docenią ten pomysł. Zawinięte w kapustę włoską gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym możesz przygotować na kilka dni do przodu i z podwojonej ilości składników - odgrzane będą jeszcze lepsze niż poprzedniego dnia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj farsz do gołąbków

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zrumień na oliwie z oliwek, aż stanie się miękka. Odstaw do przestudzenia. Do miski wrzuć ugotowany ryż i Sensational mince Garden Gourmet i wymieszaj. Dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za luźna, możesz dodać odrobinę bułki tartej).

2. Przygotuj liście kapusty

Z liści kapusty wytnij twardą część u nasady liścia. Tak przygotowane liście zblanszuj ok. 1 minutę w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyciągnij kapustę łyżką cedzakową i odstaw do przestudzenia. Możesz dodatkowo wrzucić liście do zimnej wody, aby zachowały swoją jędrność i kolor.

3. Zwiń i ugotuj gołąbki

Na liść kapusty nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń ciasno liść w rulon, na początku zamykając boki liścia do środka. Na dno garnka ułóż 2 liście kapusty, a na ich wierzchu poukładaj ciasno gołąbki. Tak przygotowane zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, cukrem i passatą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i doprowadź całość do zagotowania. Następnie zmniejsz moc i gotuj ok. 30 minut, aż liście zmiękną. Po tym czasie wymieszaj 2 łyżki zimnej wody z mąką i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 10 minut, aż sos się lekko zredukuje i zagęści. Na końcu dopraw całość posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Recipe created by
Robert Harna
home

Culinary tip

Propozycja Podania
Gołąbki możesz podawać same, lub z puree ziemniaczanym
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
47.8 Gramy
Wartość energetyczna
297.9 Kilokalorie
Tłuszcze
5.8 Gramy
Białko
16 Gramy
Ten przepis powstał przy użyciu
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!