Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

porcja 4 porcje
Czas trwania 1 H.
Poziom trudności Średni

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet SENSATIONAL MIELONE
10 Liście Kapusta włoska
1 Szklanka Ryż ugotowany
1 Sztuka Cebula duża
2 Ząbki Czosnek
2 Łyżki Natka pietruszki
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz do smaku
1 Trochę Oliwa do smażenia
750 Mililitry Bulion
2 Łyżki Koncentrat pomidorowy
400 Mililitry Passata pomidorowa
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz czarny do smaku
1 Trochę Cukier do smaku
1/2 Pęczek Pęczek koperku
1 Łyżka Mąka pszenna
1 Sztuka Liść laurowy
3 Sztuki Ziarenka ziela angielskiego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym należą do klasyki kuchni polskiej. A gdyby tak nieco unowocześnić to przepyszne danie i przygotować je z użyciem... wegetariańskiego "mięsa" mielonego? Wegetarianie, którzy tęsknią za smakami dzieciństwa, na pewno docenią ten pomysł. Zawinięte w kapustę włoską gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym możesz przygotować na kilka dni do przodu i z podwojonej ilości składników - odgrzane będą jeszcze lepsze niż poprzedniego dnia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj farsz do gołąbków

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zrumień na oliwie z oliwek, aż stanie się miękka. Odstaw do przestudzenia. Do miski wrzuć ugotowany ryż i Sensational mince Garden Gourmet i wymieszaj. Dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za luźna, możesz dodać odrobinę bułki tartej).

2. Przygotuj liście kapusty

Z liści kapusty wytnij twardą część u nasady liścia. Tak przygotowane liście zblanszuj ok. 1 minutę w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyciągnij kapustę łyżką cedzakową i odstaw do przestudzenia. Możesz dodatkowo wrzucić liście do zimnej wody, aby zachowały swoją jędrność i kolor.

3. Zwiń i ugotuj gołąbki

Na liść kapusty nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń ciasno liść w rulon, na początku zamykając boki liścia do środka. Na dno garnka ułóż 2 liście kapusty, a na ich wierzchu poukładaj ciasno gołąbki. Tak przygotowane zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, cukrem i passatą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i doprowadź całość do zagotowania. Następnie zmniejsz moc i gotuj ok. 30 minut, aż liście zmiękną. Po tym czasie wymieszaj 2 łyżki zimnej wody z mąką i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 10 minut, aż sos się lekko zredukuje i zagęści. Na końcu dopraw całość posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Recipe created by
Robert Harna
chef_cooking

Culinary tip

Propozycja Podania
Gołąbki możesz podawać same, lub z puree ziemniaczanym
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
47.8 Gramy
Wartość energetyczna
297.9 Kilokalorie
Tłuszcze
5.8 Gramy
Białko
16 Gramy
Ten przepis powstał przy użyciu