Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

4 porcje porcja
1 H. Czas trwania
Średni Poziom trudności

Składniki

1 opakowanie SENSATIONAL MIELONE Garden Gourmet
10 Liście Kapusta włoska
1 Szklanka Ryż ugotowany
1 Sztuka Cebula duża
2 Ząbki Czosnek
2 Łyżki Natka pietruszki
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz do smaku
1 Trochę Oliwa do smażenia
750 Mililitry Bulion
2 Łyżki Koncentrat pomidorowy
400 Mililitry Passata pomidorowa
1 Trochę Sól do smaku
1 Trochę Pieprz czarny do smaku
1 Trochę Cukier do smaku
1/2 Pęczek Pęczek koperku
1 Łyżka Mąka pszenna
1 Sztuka Liść laurowy
3 Sztuki Ziarenka ziela angielskiego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zrumień na oliwie z oliwek, aż stanie się miękka. Odstaw do przestudzenia. Do miski wrzuć ugotowany ryż i Sensational mince Garden Gourmet i wymieszaj. Dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za luźna, możesz dodać odrobinę bułki tartej).

Z liści kapusty wytnij twardą część u nasady liścia. Tak przygotowane liście zblanszuj ok. 1 minutę w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyciągnij kapustę łyżką cedzakową i odstaw do przestudzenia. Możesz dodatkowo wrzucić liście do zimnej wody, aby zachowały swoją jędrność i kolor.

Na liść kapusty nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń ciasno liść w rulon, na początku zamykając boki liścia do środka. Na dno garnka ułóż 2 liście kapusty, a na ich wierzchu poukładaj ciasno gołąbki. Tak przygotowane zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, cukrem i passatą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i doprowadź całość do zagotowania. Następnie zmniejsz moc i gotuj ok. 30 minut, aż liście zmiękną. Po tym czasie wymieszaj 2 łyżki zimnej wody z mąką i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 10 minut, aż sos się lekko zredukuje i zagęści. Na końcu dopraw całość posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Nutritional Information
Per Serving
Energy
297.89 Kcal
Carbohydrates
47.76 g
Protein
16 g
Fats
5.82 g