Filet Wegański a'la Rybny z sosem maślano-pomarańczowym i płatkami migdałów

Filet Wegański a'la Rybny z sosem maślano-pomarańczowym i płatkami migdałów

porcja 2 porcje
Czas trwania 29 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Filet Wegański a’la Rybny Garden Gourmet
1 cebula szalotka
Obrany kawałek imbiru ok. 3 cm
150 ml białego wina
1 ząbek czosnku
1 szklanka soku pomarańczowego
50 g masła
Szczypta mielonego kuminu oraz kolendry
1 pomarańcza
1-2 łyżki sosu sweet chili WINIARY
3 łyżki migdałów w płatkach
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Filet Wegański a'la Rybny z sosem maślano-pomarańczowym i płatkami migdałów

W te święta przygotuj aromatyczny Filet Wegański a'la Rybny od Garden Gourmet w kremowym sosie. Sprawdź, jak dobrze może smakować połączenie fileta a’la rybnego z nutą pomarańczy i chrupkimi płatkami migdałów. Przyrządź dla swojej rodziny pyszny obiad, sycącą kolację lub jedno z wielu dań, które położysz na wigilijnym stole. Razem rozkoszujcie się tym niezwykłym smakiem i odkryjcie ten przepis wegański.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. UPRAŻ MIGDAŁY

Rozgrzej suchą patelnię, zmniejsz ogień, a następnie wsyp na nią płatki migdałów. Praż migdały tak długo, aż staną się lekko rumiane. Nie zapominaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia, dzięki czemu Twoje wegańskie święta będą na pewno udane.

2. PRZYGOTUJ WARZYWA I POMARAŃCZĘ

Obierz imbir, czosnek, cebulę i pomarańczę. Jeśli trzeba, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Imbir i czosnek drobno posiekaj (alternatywnie czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Cebulę szalotkę pokrój w bardzo drobną kostkę. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie przelej go przez sitko, aby pozbyć się pestek i nadmiaru miąższu. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach.

3. PODSMAŻ WARZYWA

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Zmniejsz ogień, dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz imbir i smaż, aż zmiękną. Mieszaj co kilka chwil, aby warzywa podpiekły się równomiernie.

4. DODAJ WINO I SOK Z POMARAŃCZY

Na patelnię z czosnkiem, szalotką i imbirem dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż płyn niemal odparuje. Dzięki niemu to danie wegańskie będzie bardzo aromatyczne. Następnie wlej cały sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj, aż płyn odparuje o połowę, mieszając od czasu do czasu.

5. DOKOŃCZ SOS

Na patelnię dodaj sos sweet chili, kumin oraz kolendrę i całość wymieszaj. Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego masło. Cały czas mieszając, dokładnie połącz z nim sos. Zabezpiecz tak, aby sos zbytnio nie ostygł.

6. USMAŻ FILET WEGAŃSKI A'LA RYBNY

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, a następnie zmniejsz ogień. Smaż filet od Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przewracając od czasu do czasu. Alternatywnie ten przepis wegański będzie również doskonale smakował, jeśli filet a’la rybny podpieczesz w piekarniku w 180 stopniach.

7. PODAWAJ Z SOSEM I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Gotowy Filet Wegański a'la Rybny Garden Gourmet wyłóż na talerz. Polej go jeszcze ciepłym sosem maślano-pomarańczowym. Wierzch posyp podprażonymi płatkami migdałów. Twój Wegański Filet a’la Rybny jest gotowy na święta! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
45 Gramy
Wartość energetyczna
461.1 Kilokalorie
Tłuszcze
19.5 Gramy
Białko
15.6 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!