Obierz cebulę. Razem z pieczarkami przeznaczonymi na sos umyj ją od bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Pieczarki pokrój w bardzo drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami konserwowymi. Posiekaj cebulę lub rozdrobnij ją blenderem. Umyj także i osusz koperek. Oderwij i wyrzuć twarde łodygi, a pozostałą część pokrój, jak najdrobniej potrafisz.
Składniki
Filet Roślinny z sosem tatarskim i panierowanymi pieczarkami
Na święta przygotuj soczystego Fileta Roślinnego od Garden Gourmet, który swoim smakiem i teksturą do złudzenia przypomina prawdziwe mięso. Podaj go w towarzystwie aromatycznego sosu tatarskiego i chrupiących pieczarek. To coś, czym zachwycą się zarówno domownicy, jak i goście. Od razu zrób podwójną porcję, bo wszystko wskazuje na to, że szybko zniknie ze stołu!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Aby przygotować sos tatarski, połącz pokrojone pieczarki, cebulę i ogórki konserwowe. Umieść je w misce, a następnie dodaj majonez oraz koperek i wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość ponownie wymieszaj i odstaw na bok co najmniej na kilka minut, aby smaki się przegryzły. Dzięki temu to danie wegańskie będzie znacznie bardziej aromatyczne.
Pozostałe pieczarki również umyj i osusz z wilgoci, jak najbardziej to możliwe. Przekrój je na pół lub na ćwiartki. W rondelku rozgrzej olej. W misce roztrzep jajka. Pieczarki dokładnie panieruj w jajkach i bułce tartej ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień pod rondelkiem i włóż opanierowane pieczarki do naczynia. Następnie smaż na złoty kolor w oleju, od czasu do czasu obracając, dzięki czemu pieczarki na wegańskie święta będą idealne!
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub ulubionego tłuszczu. Wyłóż na nią Fileta Roślinnego od Garden Gourmet i zmniejsz ogień, a następnie smaż według instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Kiedy filet będzie już złocisty, połóż go na papierowy ręcznik kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Alternatywnie ten przepis wegański będzie także doskonale smakował, kiedy roślinny filet od Garden Gourmet przygotujesz w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ciepłego Fileta Roślinnego od Garden Gourmet wyłóż na talerz. Obok połóż usmażone pieczarki. Całość obficie polej sosem tatarskim. Alternatywnie możesz także położyć sos tatarski w małej miseczce obok talerza. I gotowe! Danie na wegańskie święta wielkanocne może zostać podane. Jedz solo lub z dodatkiem ciepłego pieczywa, np. bagietki. Smacznego!