Filet Roślinny w sosie porowo-pieczarkowym

Filet Roślinny w sosie porowo-pieczarkowym

porcja 2 porcje
Czas trwania 30 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Filet Roślinny Garden Gourmet
150 g pieczarek
1 por – tylko biała część
100 ml białego wina (opcjonalnie)
100 ml bulionu
150 ml śmietanki 30% lub śmietanki roślinnej
Oliwa do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Filet Roślinny w sosie porowo-pieczarkowym

Święta to nie tylko tradycyjne dania, ale także nowoczesne potrawy, które wprost rozpływają się w ustach. Taki właśnie jest przepis wegetariański łączący Filet Roślinny od Garden Gourmet z delikatnym porem, wyrazistymi pieczarkami i kremową śmietanką. Wygląda jak kurczak i tak smakuje, ale nie znajdziesz w nim ani grama mięsa. Idealny na wege święta!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. PRZYGOTUJ PORA I PIECZARKI

Pora i pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Pora pokrój w cienkie półtalarki. Pieczarki posiekaj w drobne plasterki.

2. PODSMAŻ PORA I PIECZARKI

Rozgrzej patelnię z odrobiną ulubionego tłuszczu. Następnie zmniejsz ogień i wrzuć na nią pieczarki. Smaż tak długo, aż zaczną się rumienić, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodaj pora i smaż razem, aż grzyby stracą objętość, a por się zarumieni. Nie zapominaj o systematycznym mieszaniu, dzięki czemu Twoje danie wegetariańskie się nie przypali.

3. DODAJ WINO, BULION I ŚMIETANKĘ

Na patelnię z podsmażonym porem i pieczarkami wlej białe wino. Gotuj na dużym ogniu tak długo, aż niemal całkowicie odparuje. Po tym czasie dodaj bulion oraz śmietankę. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu.

4. USMAŻ FILET ROŚLINNY GARDEN GOURMET

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością ulubionego tłuszczu wyłóż Filet Roślinny Garden Gourmet. Smaż go na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie Filet Roślinny świetnie smakuje także upieczony w piekarniku na blaszce w 180 stopniach.

5. DODAJ FILET ROŚLINNY DO SOSU I DOPRAW

Do gęstego sosu na patelni dodaj obsmażonego, opieczonego lub jeszcze nieprzygotowanego Fileta Roślinnego Garden Gourmet (wedle uznania). Jeśli filet jest surowy, podgrzewaj go tak długo, aż stanie się gorący w środku (około 5-7 minut). Cały czas pamiętaj o mieszaniu - gęsty sos można bardzo łatwo przypalić. Na końcu dopraw danie solą oraz pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.

6. PODAWAJ Z ULUBIONYMI DODATKAMI

Gotowy Filet Roślinny wyłóż na talerz lub półmisek. Polej go obficie sosem porowo-pieczarkowym.
Smakowite danie na wegetariańskie święta jest gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i posiekaną natką pietruszki na rodzinną kolację lub bożonarodzeniowy obiad. Możesz także zjeść go solo lub z dodatkiem podpieczonego pieczywa jako przekąskę pomiędzy posiłkami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
21.7 Gramy
Wartość energetyczna
451.8 Kilokalorie
Tłuszcze
28.5 Gramy
Białko
17.8 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!