Pora i pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Pora pokrój w cienkie półtalarki. Pieczarki posiekaj w drobne plasterki.
Składniki
Filet Roślinny w sosie porowo-pieczarkowym
Święta to nie tylko tradycyjne dania, ale także nowoczesne potrawy, które wprost rozpływają się w ustach. Taki właśnie jest przepis wegetariański łączący Filet Roślinny od Garden Gourmet z delikatnym porem, wyrazistymi pieczarkami i kremową śmietanką. Wygląda jak kurczak i tak smakuje, ale nie znajdziesz w nim ani grama mięsa. Idealny na wege święta!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej patelnię z odrobiną ulubionego tłuszczu. Następnie zmniejsz ogień i wrzuć na nią pieczarki. Smaż tak długo, aż zaczną się rumienić, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodaj pora i smaż razem, aż grzyby stracą objętość, a por się zarumieni. Nie zapominaj o systematycznym mieszaniu, dzięki czemu Twoje danie wegetariańskie się nie przypali.
Na patelnię z podsmażonym porem i pieczarkami wlej białe wino. Gotuj na dużym ogniu tak długo, aż niemal całkowicie odparuje. Po tym czasie dodaj bulion oraz śmietankę. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością ulubionego tłuszczu wyłóż Filet Roślinny Garden Gourmet. Smaż go na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie Filet Roślinny świetnie smakuje także upieczony w piekarniku na blaszce w 180 stopniach.
Do gęstego sosu na patelni dodaj obsmażonego, opieczonego lub jeszcze nieprzygotowanego Fileta Roślinnego Garden Gourmet (wedle uznania). Jeśli filet jest surowy, podgrzewaj go tak długo, aż stanie się gorący w środku (około 5-7 minut). Cały czas pamiętaj o mieszaniu - gęsty sos można bardzo łatwo przypalić. Na końcu dopraw danie solą oraz pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
Gotowy Filet Roślinny wyłóż na talerz lub półmisek. Polej go obficie sosem porowo-pieczarkowym.
Smakowite danie na wegetariańskie święta jest gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i posiekaną natką pietruszki na rodzinną kolację lub bożonarodzeniowy obiad. Możesz także zjeść go solo lub z dodatkiem podpieczonego pieczywa jako przekąskę pomiędzy posiłkami.