Rozgrzej piekarnik do 200°C, używając trybu góra-dół. Jeśli chcesz piec z termoobiegiem, wówczas ustaw temperaturę na 180°C.
Składniki
Chrupiąca sałatka z pieczonym słodkim ziemniakiem i nuggetsami roślinnymi
Ta sałatka z Nuggetsami Roślinnymi Garden Gourmet, pieczonym słodkim ziemniakiem i sosem orzechowym jest nie tylko bardzo łatwa do zrobienia, ale także wyjątkowo smaczna. Chrupiące mięso roślinne i świeża sałata - połączenie nie do pobicia! Koniecznie wypróbuj, przygotowując danie wegańskie na obiad dla całej rodziny, kolację dla znajomych lub przekąskę dla siebie. Skosztuj przepysznego połączenia idealnie dobranych składników choć raz, a na pewno na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz słodkie ziemniaki, dokładnie umyj, a następnie osusz z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój je na niewielkie, ale równe kawałki. Następnie posyp pieprzem, solą i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby bulwy ze wszystkich stron obtoczyły się przyprawami. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż staną się miękkie i złociste.
Dokładnie umyj sałatę, a następnie wyłóż ją na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego. Wierzch przykryj jeszcze jedną warstwą ręcznika i lekko dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Tak przygotowaną sałatę rozłóż na dwóch talerzach. Następnie umyj i osusz pomidory oraz ogórka (wraz ze skórką). Pomidory pokrój na kawałki, a ogórka - na długie plasterki.
Pokrojonego ogórka i pomidora rozłóż równomiernie na sałacie. Następnie wyciągnij ziemniaki z piekarnika i wyłóż je na wierzch.
Przelej dwie łyżki oleju i octu do miseczki, a następnie dodaj chili i czosnek. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję, dzięki czemu ten przepis wegański będzie wyjątkowo aromatyczny.
Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i wyłóż na nią wegetariańskie nuggetsy od Garden Gourmet. Smaż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie nuggetsy wege świetnie smakują także pieczone w piekarniku lub przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej.
Na wcześniej przygotowanej sałatce ułóż nuggetsy wegetariańskie. Całość posyp grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skrop dressingiem. Danie wegańskie jest gotowe - smacznego!