Bigos świąteczny z grzybami i Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet

Bigos świąteczny z grzybami i Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet

porcja 8 porcji
Czas trwania 1 H. 42 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
2 opakowania Fileciki Roślinne Garden Gourmet
1 opakowanie Bulion Warzywny WINIARY
1 kg kapusty świeżej
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 marchewka
Spora garść suszonych grzybów
8-10 suszonych śliwek
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku suszonego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta kolendry mielonej
szczypta kuminu mielonego
5 sztuk ziela angielskiego
3 listki laurowe
½ łyżeczki cukru
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia (np. oliwa)
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Bigos świąteczny z grzybami i Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet

W święta Bożego Narodzenia na Twoim stole nie może zabraknąć bigosu. Przygotuj tradycyjną polską potrawę, wykorzystując przepis wegetariański i stwórz doskonałą w smaku wariację tego dania. Skosztuj, jak smakują Fileciki Roślinne od Garden Gourmet, połączone z kapustą oraz idealnie dobranymi warzywami. Doskonały pomysł na wege święta!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. UGOTUJ KAPUSTĘ

Dokładnie umyj kapustę, a następnie osusz ją za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Posiekaj warzywo na drobne kawałki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości na niewielkim ogniu.

2. PRZYGOTUJ WARZYWA

Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Marchewkę przekrój na krótkie słupki o niewielkiej grubości.

3. PRZYGOTUJ ŚLIWKI I GRZYBY

Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę i zalej grzyby wrzątkiem. Następnie odstaw je co najmniej na kilka minut, aby zmiękły.

4. PODSMAŻ WARZYWA I DODAJ KAPUSTĘ

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niego cebulę oraz marchewkę. Smaż tak długo, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Następnie dodaj czosnek i poczekaj, aż złapie złoty kolor. Kolejno do garnka wrzuć posiekaną świeżą kapustę i całość zalej wodą tak, aby ją przykryła.

5. DODAJ PRZYPRAWY

Do garnka z bigosem dodaj ziele angielskie i listek laurowy oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu, aby Twoje danie wegetariańskie się nie przypaliło.

6. DODAJ KISZONĄ KAPUSTĘ, SUSZONE GRZYBY I ŚLIWKI

Po tym czasie dodaj kiszoną kapustę, suszone grzyby z wodą, w której się moczyły, śliwki oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Całość wymieszaj i dodaj odrobinę wody, jeśli jest to konieczne. Gotuj bigos na średniej mocy przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

7. USMAŻ FILECIKI ROŚLINNE OD GARDEN GOURMET

W międzyczasie na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością wybranego tłuszczu wyłóż Fileciki Roślinne. Smaż je przez 5-7 minut zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku w 180 stopniach.

8. DOKOŃCZ BIGOS I PODAWAJ!

Gotowe Fileciki Roślinne Garden Gourmet dodaj do bigosu. Do garnka wlej koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość. Gotuj kolejne 20 minut, uważając, aby bigos się nie przypalił. Jeśli po tym czasie danie będzie zbyt gęste i suche, dolej odrobinę wody. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
Bigos na wegetariańskie święta gotowy! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
21.7 Gramy
Wartość energetyczna
208.8 Kilokalorie
Tłuszcze
6.4 Gramy
Białko
14.9 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!