Zbilansowana dieta a trawienie - jak roślinne jedzenie wpływa na układ trawienny?

Co nowego u nas

Rola błonnika roślinnego w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego

Produkty roślinne w diecie są niezbędne dla zachowania dobrego samopoczucia, a zwiększenie ich podaży może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia. Lekkie i pełne witamin posiłki, skomponowane na bazie warzyw i pełnoziarnistych zbóż posiadają wyjątkowo dobry wpływ na układ pokarmowy. Dzieje się tak w dużej mierze ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. 

W cenny błonnik bogate są między innymi roślinne zamienniki mięsa, ale także kasze, zwłaszcza gruboziarniste. Dzięki temu składnikowi odżywczemu możliwe staje się oczyszczenie organizmu z resztek pokarmowych zalegających w jelitach. Pozwala to na usprawnienie pracy układu wydalniczego, co jest istotne w kontekście profilaktyki zaparć czy stanów zapalnych jelit.(1)

Skąd czerpać błonnik i białko na diecie roślinnej?

Zarówno w błonnik, jak i w białko bogate są roślinne zamienniki mięsa. Raczej nikogo nie zdziwi fakt, że są nimi przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Mowa tu między innymi o soi, jak również o fasoli, groszku zielonym, bobie, soczewicy czy ciecierzycy. Spore ilości wymienionych wyżej składników odżywczych cennych dla układu trawiennego znaleźć można także w komosie ryżowej, dzikim ryżu, kaszy gryczanej czy kaszy jęczmiennej.(3) Bardzo istotne jest to, aby zapewnić sobie podaż przynajmniej 1,5 g białka na kilogram masy ciała oraz 25 g błonnika każdego dnia. Zapotrzebowanie to może ulec zwiększeniu, w zależności od rodzaju wykonywanej pracy czy trybu życia na co dzień.(4)

Jakie zamienniki mięsa są najbardziej godne uwagi?

Bardzo ważne jest to, aby dieta roślinna była zróżnicowana. Dlatego też warto, aby błonnik pokarmowy i białko pochodziły z różnych źródeł. W Garden Gourmet doskonale zdajemy sobie z tego sprawę i dbamy o to, aby można było cieszyć się pełnią smaku potrawy, nie rezygnując przy tym ze zdrowia układu trawiennego. Nasze Klopsiki Warzywne bazują na takich źródłach białka jak groszek i soja. Znajduje się w nich również białko pszenne. Cenną i smakowitą soję znaleźć można także w Sznyclu Roślinnym. Miłośnicy ciecierzycy będą zaś zadowoleni z klasycznego Wegańskiego Falafela. Roślinne alternatywy mięsa smakują doskonale zarówno solo, jak i w asyście warzyw, kasz i makaronów.  

Bibliografia:

(1) Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, s.57-63, 2015

(2) Trząskowska M., Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Nauka. Technologia. Jakość., s. 15-20, 2013

(3) Nowicka G., Białka roślinne i ich funkcjonalne działanie, Studia Ecologiae et Bioethicae, s.43-48, 2006

(4) https://radioklinika.pl/dieta-roslinna-czyli-dlaczego-warto-byc-wege/

 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!