Wegańskie zamienniki jajek w kuchni | Garden Gourmet

Co nowego u nas

Wegańskie zamienniki jajek w kuchni

Kuchnia wegańska stawia wyłącznie na produkty pochodzenia roślinnego. To oznacza, że istotne jest nie tylko zrezygnowanie z mięsa i zamiana mleka krowiego na sojowe lub owsiane. Przyda się także alternatywa dla jajek. Jaki zamiennik jajka mogą stosować na co dzień weganie? Wyjaśniamy, co jeść zamiast jajek. 
 

Co zamiast jajka w diecie wegańskiej?

Wiele wegańskich przepisów zawiera jakiś bezglutenowy zamiennik jajka. Roślinne alternatywy stosuje się w przepisach na kotlety, w recepturach na wegańskie naleśniki i placuszki oraz w ciastach do pieczenia. Co można dać zamiast jajka? Zobacz najlepsze propozycje dla wegan. 

  • Mielone siemię lniane - sprawdzony zamiennik jajek dla wegan. Żeby zastąpić jedno jajko należy użyć 1 łyżeczki siemienia lnianego i 2-3 łyżeczek ciepłej wody.
  • Nasiona chia - to kolejny dobry substytut jajek. Rozrabia się je w takich samych proporcjach jak siemię lniane. Pamiętaj jednak, żeby odczekać jakiś czas (zwykle ok. 10 minut) aż mieszanina trochę zgęstnieje.
  • Rozgnieciony banan - jeden z najprostszych sposobów na to, czym zastąpić białko jaja kurzego w przepisach na babeczki, muffinki albo brownie. Banany są tanie i dostępne przez cały rok praktycznie w każdym sklepie. Żeby miały dobrą konsystencję powinny być bardzo dojrzałe.
  • Aquafaba  - pod tą nazwą kryje się woda z ciecierzycy. Sprawdzi się jako zamiennik jajek w diecie, ponieważ zawiera białko i skrobię o właściwościach spajających. Trzy łyżki aquafaby zastępują jedno jajko. 
     

Co jeść zamiast jajek w diecie wegańskiej?

Wyjaśniliśmy już, co dodać zamiast jajka, żeby stworzyć ciasto lub panierkę o właściwej konsystencji. A co jeśli lubisz sałatkę jarzynową z jajkiem albo jajecznicę? Czy w daniach śniadaniowych albo przystawkach jest miejsce na odpowiednie zamienniki jajek dla wegan? Oczywiście! Najbardziej oczywistym wyborem jest tofu. To właśnie od nazwy tego składnika pochodzi nazwa tofucznica, opisująca roślinny odpowiednik jajecznicy, która doskonale smakuje ze świeżymi ziołami i pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli natomiast chcesz przygotować pastę kanapkową, zamiast jajka z majonezem możesz użyć awokado. Jeśli będzie odpowiednio miękkie, po rozdrobnieniu widelcem będzie się idealnie nadawać do rozsmarowania na kromce chleba. Pamiętaj jednak o użyciu przypraw, bo samo tofu i awokado nie ma wyrazistego smaku. 

Roślinny zamiennik jajek w lodach i kremach

A czy bez jej można przygotować także pyszne desery na zimno? Tak, to możliwe. W tym przypadku sprawdzi się wspomniana już wcześniej aquafaba, a także mleko kokosowe. 

Co użyć zamiast jajka w diecie wegańskiej? Podsumowanie

Co można użyć zamiast jajka? Na to pytanie jest wiele odpowiedzi. Weganie, osoby na diecie bezglutenowej i uczuleni na jaja kurze znają wiele sposobów na to, aby przygotowywać pyszne potrawy pomimo ograniczeń. Zamienniki jajek w diecie są dziś łatwo dostępne, więc warto próbować różnych opcji i samodzielnie eksperymentować, żeby znaleźć dla siebie optymalne rozwiązanie. Nie trzeba wspierać masowej produkcji jaj. Osoby, które sprzeciwiają się kurzym fermom i pragnąc korzystać z produktów, które są bardziej ekologiczne i nie wiążą się z dyskomfortem dla zwierząt, mogą wybrać inne rozwiązania, które będą bardziej zgodne z ich przekonaniami i sposobem patrzenia na konsumpcję. 

Opisane przykłady pokazują, że alternatywa dla jajek istnieje. W związku z rosnącą liczbą osób na diecie roślinnej pewnie będzie rosło zapotrzebowanie na opisane składniki i świadomość w tym temacie. 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!