Wegańska kuchnia - co to jest i jak rozpocząć przygodę z roślinnym odżywianiem?

Co nowego u nas

Zastąpienie mięsa i innych produktów pochodzących od zwierząt produktami roślinnymi to częsta praktyka na całym świecie. Dania kuchni wegańskiej zyskują popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Wegańska kuchnia to często świadomy wybór wynikający z przekonań światopoglądowych czy religijnych. Chcesz odkryć największe tajemnice, które kryje wegańska kuchnia? Poniżej znajdziesz wiele przydatnych podpowiedzi, dzięki którym przygotujesz pyszny bezmięsny posiłek.

Kuchnia wegańska - co to jest?

Wegetarianizm oznacza wykluczenie ze swojej diety mięsa, w tym ryb i owoców morza. Weganie idą dalej w swoich wyborach żywieniowych odrzucając także mleko, nabiał, miód, tłuszcze zwierzęce. W związku z rezygnacją z tych składników wiele standardowych przepisów staje się dla nich niedostępna, lecz pojawiają się ich zamienniki. Wegańskie pączki, ciasta, kotlety i wiele innych potraw jest na wyciągnięcie ręki. Odrobina kreatywności wystarczy, żeby przygotować wiele pysznych dań. Zwłaszcza, że inspiracji dostarczają kuchnie z całego świata. 

Historia kuchni wegańskiej

Kuchnia wegańska jest stosunkowo nowym pojęciem. Termin stworzono dopiero w XX wieku, a za prekursorów idei weganizmu uznaje się brytyjskie Vegan Society założone w 1944 roku. Od początku istnienia ruchu mówiło się o czymś więcej niż tylko wyborach żywieniowych. Weganizm był z definicji sposobem na życie bez przemocy wobec zwierząt. Idea weganizmu zakładała nie tylko rezygnację z produktów spożywczych powstających w wyniku cierpienia żywych istot, ale także odrzucenie skórzanych ubrań, a także kosmetyków oraz leków powstających w wyniku wykorzystywania zwierząt lub testowanych na zwierzętach. 

Kluczowe składniki w diecie wegańskiej

Weganie nie jedzą mięsa, ale również wielu produktów mlecznych. Taki radykalny wybór może budzić obawy o zdrowie. Nie są one jednak uzasadnione. Niedobór białka zwierzęcego można sobie zrekompensować białkiem roślinnym. Podobnie jest z innymi składnikami odżywczymi takimi jak witaminy, tłuszcze, wapń, żelazo czy magnez. 

Dania kuchni wegańskiej często powstają z takich produktów jak soczewica, fasola, groch, soja czy tofu. Zaleca się także włączenie do diety oprócz owoców i warzyw także bezjajecznego makaronu, różnych rodzajów kasz, nasion oraz pestek. 

Wegańska kuchnia z całego świata

Wegańskie dania jada się na różnych kontynentach. Szukając inspiracji, można spoglądać na różne strony świata, żeby znaleźć ciekawe sposoby na przygotowanie bezmięsnych pysznych dań. 

Na pewno bardzo bogata jest wegańska kuchnia azjatycka. Wśród potraw z tych stron znajdziesz wiele propozycji na przygotowanie dań z gotowanym ryżem albo makaronem ryżowym. Istnieje wiele wegańskich wersji klasycznych potraw. Można zjeść bezmięsne sushi albo ramen. Mieszkańcy Azji chętnie sięgają po warzywa, produkty zbożowe, grzyby. Ich domeną są także wyraziste przyprawy takie jak sos sojowy. 

W Europie weganizm nie jest tak rozpowszechniony jak w Azji, lecz i tak jest w czym wybierać. Na wyróżnienie zasługuje na pewno wegańska kuchnia włoska. W Italii można jadać wiele rodzajów pizzy albo pinsy, w tym takie, które są pozbawione sera. Cenionym posiłkiem dla wegan będzie także foccacia. W wersji wege można też zjeść wiele makaronów oraz risotto. 

Nieco gorzej wypada wegańska kuchnia francuska. Klasyczne potrawy cenione przez Francuzów to przede wszystkim dania mięsne. Można jednak inspirować się także przepisami z tego kraju, przygotowując na przykład wegańską wersję ratatouille. 

Koniecznie sprawdź również Wegańskie i wegetariańskie przepisy roślinne | Garden Gourmet

Wegańska kuchnia - dla zdrowia i ekologii

Wegańska dieta może być wybierana ze względu na zdrowie. Ograniczenie spożycia mięsa (szczególnie czerwonego) może zmniejszyć ryzyko otyłości i wielu chorób. Nie bez znaczenia jest także wpływ weganizmu na ekologię. Badania pokazują, że zorganizowana przemysłowa produkcja mięsa generuje ogromne koszty związane z produkcją pasz czy zużyciem wody. Tymczasem wyżywienie ludności produktami roślinnymi byłoby zdecydowanie bardziej efektywne i przyjazne dla naturalnego ekosystemu. 

Bilbiografia:

  1. Brazier, B. (2019). Weganizm daje moc. Białystok: Vivante
  2. Campbell, C. T. i Campbell, T. M. (2018). Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie. Łódź: Galaktyka.
  3. Hever, J. (2014). Dieta roślinna na co dzień. Łódź: Galaktyka.
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!