Pasta warzywna do kanapek jest jednym z najbardziej podstawowych artykułów, które warto mieć w domu, jeśli chcesz przygotować szybkie bezmięsne śniadanie albo kolację. Jakie polecamy pasty warzywne do kanapek dla dzieci i dorosłych? W artykule znajdziesz najlepsze pomysły i inspiracje!
Skąd wziąć pastę warzywną?
W wielu sklepach można kupić gotowe pasty na kanapki w słoiczkach lub plastikowych pojemniczkach - jak na przykład pasztet. Zazwyczaj są to produkty na bazie ciecierzycy, papryki lub bakłażana, nieraz z dodatkami smakowymi. Alternatywą jest samodzielne zrobienie takiego specjału. Pasty na kanapki warzywne to nie będzie trudne wyzwanie, bo większość receptur nadaje się nawet dla początkujących!
Jakie składniki warto mieć w domu, żeby przygotować warzywne pasty do kanapek?
Niektóre składniki powtarzają się w wielu przepisach - warto mieć je więc pod ręką. Do przygotowania pasty z warzyw do kanapek bardzo często przydaje się oliwa, sok z cytryny oraz takie przyprawy jak sól, pieprz, czosnek. Niezbędne będzie także odpowiednie urządzenie do rozdrobnienia warzywnych składników. W tym celu można sięgnąć po blender, malakser albo maszynkę do mięsa.
Pasty warzywne do kanapek - przepisy
Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe dla wegetarian. Można swobodnie łączyć różne składniki, a także eksperymentować z proporcjami, pragnąc uzyskać trochę gęstszą lub rzadszą konsystencję. Które przepisy na pasty warzywne do kanapek szczególnie polecamy?
-
Hummus - bliskowschodni przysmak, który robi prawdziwą furorę nie tylko wśród wegetarian. Wspomniany przysmak można zrobić na dwa sposoby - albo namaczając przez noc i potem gotując suszoną ciecierzycę, albo wykorzystując już miękką ciecierzycę z puszki. Składnik należy dokładnie zmiksować i wymieszać z wodą, sokiem z cytryny lub limonki, oliwą. Opcjonalnymi dodatkami są sól, pieprz, czosnek, a także sezam, pasta tahini oraz pestki granatu, które stanowią ozdobę przy podawaniu hummusu. Idealnie smakuje z chlebkiem pita.
-
Ajvar - to potrawa bardzo popularna na Bałkanach. Powstaje z pieczonej papryki i bakłażana. Ostudzone warzywa obiera się ze skórki i rozdrabnia, a następnie doprawia solą pieprzem, oliwą, czosnkiem i odrobiną cukru. W wersji ostrej dodaje się jeszcze mieloną paprykę chili.
-
Guacamole, czyli pasta z awokado - to doskonały wybór, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też dużą zawartość błonnika oraz kwasów tłuszczowych. Często pojawia się w kuchni meksykańskiej, ponieważ potrawa pochodzi od Azteków. Żeby pasta wyszła, trzeba wybrać bardzo dojrzałe, miękkie awokado. Po obraniu ich ze skórki u usunięciu pestki pozostaje rozgnieść miąższ widelcem, a następnie doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Innymi przyprawami może być kolendra oraz mielone chili. Istnieje także wariant pasty z awokado, do którego dodaje się także jajka na twardo.
-
Grecka pasta Htipiti - przepis podobny do ajvaru, ponieważ także bazuje na pieczonej papryce. Główną różnicą jest natomiast dodanie do warzywnej pasty sera feta, co nadaje potrawie zupełnie inny smak. Listę składników uzupełnia sok z cytryny, czosnek i suszone pomidory. Palce lizać!
-
Pasta z dyni - warto zrobić ją jesienią, gdy jest sezon na dynie, a wyjątkowo smaczne okazy można kupić naprawdę tanio. Upieczona i rozdrobniona dynia znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i natką pietruszki. Wystarczy wszystko razem dobrze wymieszać - i gotowe.
Pasta warzywna na kanapki - idealna na imprezę
Każda opisana pasta z warzyw na kanapki nadaje się idealnie. Będzie dobrze smakować z pieczywem jasnym, ciemnym lub pełnoziarnistym. Chcąc stworzyć minikanapeczki na przystawkę, można sięgnąć także po pumpernikiel, pieczywo tostowe pokrojone na trójkąty albo posmarować pastą wafle ryżowe. Pasty do kanapek warzywne można jadać z różnymi rodzajami pieczywa, ale nie tylko. Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie pasty w miseczce i maczanie w niej pokrojonych w słupki warzyw, takich jak papryka, kalarepa, marchewka.