Laktoowowegetarianizm i laktoowowegetarianie - co to jest?

Co nowego u nas

Laktoowowegetarianizm jest jedynym z wielu odłamów diety wegetariańskiej. Co dokładnie oznacza ten termin i co właściwie jedzą laktoowowegetarianie? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie związane z kuchnią laktoowowegetariańską.

Dieta laktoowowegetariańska – co to?

Wszystkie nurty wegetarianizmu mają jedną wspólną cechę – nawołują do ograniczenia spożywania produktów zwierzęcych i oparcia diety na produktach roślinnych. Konsekwentne i celowe zmniejszenie spożycia mięsa ma przynieść wiele korzyści zdrowotnych oraz związanych z ekologią. Choć idea jest szczytna w praktyce można napotkać różne trudności. Dieta roślinna najczęściej niesie za sobą niedobory różnych składników odżywczych, które w standardowej diecie są dostarczane. Mowa przede wszystkim o odpowiedniej porcji białka, witaminy B12 oraz wapnia. Odpowiedzią na te problemy może być właśnie laktowegetarianizm. Dieta laktowegetariańska dopuszcza spożywania wszelkich produktów mlecznych. Dzięki temu laktowegetarianie mogą zjeść płatki z mlekiem, jogurty, śmietanę, a także wiele rodzajów sera – twarogi, twarde sery żółte, sery pleśniowe, fetę czy halloumi.

Co jedzą laktoowowegetarianie, a czego nie?

W kuchni laktowegetariańskiej dużą rolę odgrywają wymienione produkty mleczne. Oprócz tego standardem jest pożywanie wszelkich produktów roślinnych – warzyw, owoców, zbóż, pieczywa, nasion, orzechów, różnych rodzajów kaszy i ryżu. Produkty wyłączone z listy składników to oczywiście mięso, owoce morza, ryby.

Jakie są zalety diety laktowegetariańskiej?

Laktowegetarianie mają naprawdę duży wybór różnych przepisów, które mogą przygotować. Nie towarzyszą im takie restrykcje jak w przypadku wegan. Będąc na diecie laktowegetariańskiej znacznie łatwiej usmażyć kotlety, a także upiec wiele ciast wymagających użycia mleka i masła. Dietetyk współpracujące z laktowegetarianinem może zaproponować więcej opcji proponując tygodniowy jadłospis.

Przejście z diety mięsnej na dietę laktoowowegetariańską może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Taki jadłospis zmniejsza ryzyko chorób serca, zmniejsza ryzyko nowotworów i otyłości, pomaga zapobiegać cukrzycy a także poprawia jakość trawienia i kondycję skóry.

Jakie są wady kuchni laktoowowegetariańskiej?

Chociaż porzucenie mięsa na rzecz diety laktoowowegetariańskiej przynosi korzyści środowisku, nie wszyscy są tego w pełni świadomi. Mniejsze spożycie mięsa to mniej cierpienia zwierząt, a także ograniczenie śladu węglowego i niższe zużycie wody. Przeciwnicy nabiału i innych produktów z mleka podkreślają jednak, że przy powstawaniu takich składników zwierzęta wciąż są wykorzystywane. Z tego powodu laktowegetarianie mogą się spotkać z nieprzyjemnymi uwagami na temat tego co jedzą.

Laktowegetarianizm – podsumowanie

Kuchnia wegańska wzbogacona o produkty mleczne to bardzo dobry sposób na to, żeby ograniczyć mięso, a przy tym nie martwić się o niedobory podstawowych składników w organizmie.  Na diecie laktowegetariańskiej można z powodzeniem sięgać po kasze, ryż, makaron, sery i wiele innych produktów. Dzięki temu brak mięsa lub ryb na talerzu nie będzie dużym problemem.

Bibliografia:

·        Borawska M.H., Malinowska M., Wegetarianizm. Zalety i wady, PZWL, Warszawa 2009.

·        Campbell T.C., Campbell II T.M., Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie, Galaktyka, Łódź 2011.

·        Czerwińska, D., Gulińska, E., (2012). Podstawy żywienia człowieka.

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!