Laktoowowegetarianizm jest jedynym z wielu odłamów diety wegetariańskiej. Co dokładnie oznacza ten termin i co właściwie jedzą laktoowowegetarianie? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie związane z kuchnią laktoowowegetariańską.
Dieta laktoowowegetariańska – co to?
Wszystkie nurty wegetarianizmu mają jedną wspólną cechę – nawołują do ograniczenia spożywania produktów zwierzęcych i oparcia diety na produktach roślinnych. Konsekwentne i celowe zmniejszenie spożycia mięsa ma przynieść wiele korzyści zdrowotnych oraz związanych z ekologią. Choć idea jest szczytna w praktyce można napotkać różne trudności. Dieta roślinna najczęściej niesie za sobą niedobory różnych składników odżywczych, które w standardowej diecie są dostarczane. Mowa przede wszystkim o odpowiedniej porcji białka, witaminy B12 oraz wapnia. Odpowiedzią na te problemy może być właśnie laktowegetarianizm. Dieta laktowegetariańska dopuszcza spożywania wszelkich produktów mlecznych. Dzięki temu laktowegetarianie mogą zjeść płatki z mlekiem, jogurty, śmietanę, a także wiele rodzajów sera – twarogi, twarde sery żółte, sery pleśniowe, fetę czy halloumi.
Co jedzą laktoowowegetarianie, a czego nie?
W kuchni laktowegetariańskiej dużą rolę odgrywają wymienione produkty mleczne. Oprócz tego standardem jest pożywanie wszelkich produktów roślinnych – warzyw, owoców, zbóż, pieczywa, nasion, orzechów, różnych rodzajów kaszy i ryżu. Produkty wyłączone z listy składników to oczywiście mięso, owoce morza, ryby.
Jakie są zalety diety laktowegetariańskiej?
Laktowegetarianie mają naprawdę duży wybór różnych przepisów, które mogą przygotować. Nie towarzyszą im takie restrykcje jak w przypadku wegan. Będąc na diecie laktowegetariańskiej znacznie łatwiej usmażyć kotlety, a także upiec wiele ciast wymagających użycia mleka i masła. Dietetyk współpracujące z laktowegetarianinem może zaproponować więcej opcji proponując tygodniowy jadłospis.
Przejście z diety mięsnej na dietę laktoowowegetariańską może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Taki jadłospis zmniejsza ryzyko chorób serca, zmniejsza ryzyko nowotworów i otyłości, pomaga zapobiegać cukrzycy a także poprawia jakość trawienia i kondycję skóry.
Jakie są wady kuchni laktoowowegetariańskiej?
Chociaż porzucenie mięsa na rzecz diety laktoowowegetariańskiej przynosi korzyści środowisku, nie wszyscy są tego w pełni świadomi. Mniejsze spożycie mięsa to mniej cierpienia zwierząt, a także ograniczenie śladu węglowego i niższe zużycie wody. Przeciwnicy nabiału i innych produktów z mleka podkreślają jednak, że przy powstawaniu takich składników zwierzęta wciąż są wykorzystywane. Z tego powodu laktowegetarianie mogą się spotkać z nieprzyjemnymi uwagami na temat tego co jedzą.
Laktowegetarianizm – podsumowanie
Kuchnia wegańska wzbogacona o produkty mleczne to bardzo dobry sposób na to, żeby ograniczyć mięso, a przy tym nie martwić się o niedobory podstawowych składników w organizmie. Na diecie laktowegetariańskiej można z powodzeniem sięgać po kasze, ryż, makaron, sery i wiele innych produktów. Dzięki temu brak mięsa lub ryb na talerzu nie będzie dużym problemem.
Bibliografia:
· Borawska M.H., Malinowska M., Wegetarianizm. Zalety i wady, PZWL, Warszawa 2009.
· Campbell T.C., Campbell II T.M., Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie, Galaktyka, Łódź 2011.
· Czerwińska, D., Gulińska, E., (2012). Podstawy żywienia człowieka.